Ellen Zitter op het dek van De Willemstad in de Wageningse haven.
Ellen Zitter op het dek van De Willemstad in de Wageningse haven. Kees Stap

Asielschip ligt in de haven

5 december 2022 om 11:31

Plek voor 93 vluchtelingen op De WIllemstad

WAGENINGEN Aan Het Stek in de Wageningse haven ligt sinds vorige week cruiseschip De Willemstad. Niet om passagiers op te pikken voor een reisje langs de Rijn. Als alles goed gaat, worden vanaf eind deze week 93 vluchtelingen opgevangen op het schip. Op dit moment worden daarvoor de laatste voorbereidingen getroffen.

Ellen Zitter is locatiemanager van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). “Wij hebben bij de gemeente vergunning gevraagd voor tijdelijke opvang van maximaal een jaar. Het wordt een dependance van de twee AZC’s die we al hebben in Wageningen. Op het schip komen 93 mannelijke meerderjarige asielzoekers. Zij komen voornamelijk uit Syrië, Jemen, Somalië en Eritrea.”

Het COA wordt verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en de zorg voor de omgeving. Op schip is 24 uur per dag een crew aanwezig. “Zij hebben al ervaring met de opvang van asielzoekers”, legt Zitter uit. “Vorig jaar heeft De Willemstad al enige tijd vluchtelingen opgevangen in Hellevoetsluis. Er wordt gekookt en gegeten op het schip. Er zijn mooie tweepersoonshutten met een eigen badkamer. Voor onze eigen mensen van het COA gaan we containers neerzetten op de wal.”

Zitter is heel blij met de gastvrijheid in Wageningen. “De medewerking van de gemeente voelt echt als een warm bad. Heel mooi dat we naast de 650 al bestaande plekken, nog extra mensen kunenn onderbrengen. Maar ik wil ook de inzet van de vrijwilligers van bijvoorbeeld Welkom in Wageningen hartelijk bedanken. Zij hebben de afgelopen jaren al heel mooi werk verricht in de twee AZC's op de Keijenbergseweg en de Bosrandweg. Wij kunnen hun ondersteuning ook op De Willemstad heel goed gebruiken.”

Want dat is het enige waar Zitter zich wel zorgen over maakt. “Hoe geven we de mensen op het schip structuur gedurende de dag? De maaltijden zorgen daar voor, maar we willen ook kijken hoe ze actief kunnen zijn. Huis van de Wijk de Nude is relatief dichtbij, ze kunnen een rol spelen in het schoonhouden van de kade, maar we kunnen de inzet van vrijwilligers ook prima gebruiken om activiteiten op het schip te begeleiden.”