Een groep vrijwilligers zet zich in voor de reparatie van fietsen.
Een groep vrijwilligers zet zich in voor de reparatie van fietsen. Paul Hulshoe

Welkom in Wageningen met fiets

5 december 2022 om 18:32

'Wij komen fietsen tekort'

WAGENINGEN Al voor Corona tijd is de Stichting Welkom in Wageningen begonnen met een fiets uitleen traject voor onze tijdelijke mede-Wageningers, woonachtig in de beide AZC’s in onze stad. 


Welkom in Wageningen vond het belangrijk dat de AZC-bewoners direct vanaf het begin van hun verblijf in Wageningen mobiel kunnen zijn. Heel snel is een groep vrijwilligers zich actief gaan inzetten als organisatoren voor de reparatie en uitleen van fietsen. Ook een ploeg bewoners van het AZC was vanaf het begin actief bij het repareren en opknappen van de fietsen.


AZC bewoners krijgen tegen een kleine vergoeding een fiets te leen waarvan ze gebruik mogen maken zolang ze hier in Wageningen wonen. Dit succesvolle concept is gebruikt door een aantal nieuwe vrijwilligers toen de eerste Oekraïense vluchtelingen naar Wageningen kwamen, een mooie samenwerking tussen een aantal handige mensen voor de reparatie van fietsen en mensen die de organisatie van opknappen, repareren en uitlenen van de fietsen voor hun rekening namen. 


Inmiddels zijn meer 200 fietsen uitgeleend op de AZC’s en ten behoeve van vluchtelingen uit Oekraïne, en er is nog steeds vraag (en animo) om door te gaan.


Maar we komen fietsen te kort! Daarom deze oproep: Kijk nog eens goed in de schuur, misschien staat er nog een ongebruikte fiets die hergebruikt kan worden. Er is vooral behoefte aan kleinere fietsen voor dames. Misschien zijn er ook wel bedrijven of organisaties die hier en daar nog fietsen hebben staan. Fietsen worden opgeknapt, de materialen en het gereedschap moeten gewoon betaald worden. 


De Rotaryclub Wageningen-Bergpoort sponsorde ons al met 2.000 euro, maar de bodem van de kas is in zicht. Ook drie Wageningse fietsen ondernemingen Van de wetering tweewielers, U&A Fietsen en Peerboom fietsen helpen mee.


Eventuele donaties zijn van harte welkom op rekeningnummer NL96 TRIO 0391 0806 79 ten name van Stichting Welkom in Wageningen fiets traject. De Stichting is ook op zoek naar twee vrijwilligers die af en toe aangeboden fietsen thuis bij mensen willen ophalen. Als u ervoor voelt een bijdrage te leveren en u wat tijd over heeft graag een mailtje naar info@welkominwageningen.nl..


Als u een fiets over hebt en ter beschikking wil stellen, kunt u die dagelijks bij Chip Shop aan de Churchillweg 29 F in Wageningen, langsbrengen tijdens openingsuren of buiten openingstijden neerzetten voor de winkel en de sleutel in de brievenbus gooien. Als u een fiets ter beschikking wilt stellen, kunt u ons een mailtje sturen zodat deze bij u opgehaald kan worden.


Met dank, namens al die mensen die graag door onze stad fietsen en geen eigen fiets hebben kunnen meenemen, en de vrijwilligers van Welkom in Wageningen.