Breicafé Wageningen

6 december 2022 om 10:02

WAGENINGEN Vind je jouw kerstboom er nog een beetje kaal bij staan? Haak of brei dan wat extra kerstversieringen. Op woensdag 14 december van 14.00 tot 16.00 uur bij Thuis aan de Stationsstraat 32 of op woensdag 14 december van 20.00 tot 22.00 uur bij De Vlaamsche Reus aan de Hoogstraat 21. Breng een patroon, wol of katoen en rondbreinaald of haaknaald mee, of schuif aan met het brei- of haakwerk waar je mee bezig bent. Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/breicafe.wageningen..


Stijging energiekosten huurders Idealis

WAGENINGEN Ook de huurders van Idealis krijgen per 1 januari 2023 te maken met fors stijgende energiekosten. Met de gemiddeld kleine beurs die studenten hebben, is dit een behoorlijke aanslag op hun financiën. De compensatieregelingen zoals het prijsplafond, de energietoeslag en energiecompensatie zijn voor het grootste deel van de huurders van Idealis niet van toepassing.


Per 1 januari gaan de nieuwe energiecontracten in. Ondanks de collectieve (en relatief gunstige centrale inkoop) betekent dit toch een forse stijging van de energielasten voor de huurders van Idealis. Gemiddeld stijgen de kosten 71 euro per maand. De exacte stijging hangt van diverse factoren af, zoals het type kamer, het gebouw of de kosten gezamenlijk of individueel worden doorberekend en natuurlijk het verbruik. Alle studenten zijn inmiddels op de hoogte gebracht van deze prijsstijging. Idealis trekt hierin samen op met haar huurdersorganisatie de SFO.

De compensatieregelingen, zoals het prijsplafond en de energiecompensatie, gelden niet voor het grootste deel van de huurders van Idealis. Dit omdat zij geen eigen energiemeter hebben. 

Ook worden studenten in Wageningen en Ede uitgesloten van de eenmalige energietoeslag van
1.300 euro om lage inkomens te ondersteunen. Studenten met een zelfstandige woonruimte in Wageningen en met een eigen energiecontract komen mogelijk wel in aanmerking voor energietoeslag. Verreweg de meeste studenten hebben geen of nagenoeg geen inkomen en lenen de gehele studieperiode. Via Kences (koepel van studentenhuisvesters in Nederland) is er een lobby gestart om ook de studenten te compenseren. Op dit moment is helaas nog niet bekend of deze er komt en zo ja, hoe deze compensatieregeling eruit gaat zien.

De gemeente Wageningen heeft aangegeven, dat studenten die in financiële nood raken, zich kunnen melden bij het startpunt (www.wageningen.nl/startpunt). Daarnaast roept Idealis studenten met financiële problemen op om zich te melden, zodat zij mee kan denken in maatwerkoplossingen.

Bij Idealis ligt de focus de komende jaren op het verbeteren van de kwaliteit van de oudere complexen. Het verder verduurzamen van deze complexen is hierbij een belangrijk onderdeel. Daarnaast blijft Idealis studenten stimuleren om zuinig om te gaan met energie.