Peter de Pater, Rein Nijhoff, Helga Witjes en Erik-Jan Bijleveld onthullen de naam Pico Bello Pad.
Peter de Pater, Rein Nijhoff, Helga Witjes en Erik-Jan Bijleveld onthullen de naam Pico Bello Pad. Provincie Gelderland

Fietsroute is Pico Bello Pad

24 januari 2023 om 07:59

Veilig en snel op de fiets naar Ede

WAGENINGEN Het Pico Bello Pad. Dat is de naam voor de nieuwe hoogwaardige fietsroute tussen Ede en Wageningen. Vrijdag werd de nieuwe naam onthuld door Rein Nijhoff. Hij bedacht de nieuwe naam die een knipoog is naar stoomtrein Bello. Die reed vroeger vanaf Ede via Bennekom naar Wageningen.

De hoogwaardige fietsroute Ede-Wageningen wordt 8,4 km lang en maakt voor een groot deel gebruik van al bestaande fietsroutes. Deze worden de komende jaren verbeterd en met elkaar verbonden tot een hoogwaardige fietsroute. Daarmee ontstaat een veilige, comfortabele en snelle fietsverbinding die reizigers verleidt de fiets te pakken tussen Ede en Wageningen. De route gaat langs belangrijke woon-, werk-, studie en vervoerlocaties en krijgt een aftakking naar de Campus in Wageningen. In Wageningen loopt de route over de Churchillweg.

Voor de nieuwe naam was een prijsvraag uitgeschreven, waarop ruim 400 inzendingen binnen kwamen. De inzending van Rein Nijhoff werd de winnaar. Volgens Gelders gedeputeerde Helga Witjes en de wethouders Peter de Pater (Ede) en Erik-Jan Bijleveld (Wageningen) verbindt de naam Pico Bello het verleden met de toekomst. “Met deze naam leggen we niet alleen de verbinding met de vroegere stoomtrein tussen Ede en Wageningen, maar de fietsroute wordt ook een pico-bello fietsroute waarmee we reizigers willen verleiden om te fietsen. Want we gaan steeds meer op pad en reizen veel. Om Gelderland bereikbaar te houden maken we slim gebruik van het verkeersnetwerk van fietspaden, wegen, bus- en treinverbindingen.”

De Provincie Gelderland stimuleert volgens Witjes het gebruik van de fiets. “Dat doen we omdat fietsen gezond is en een schone manier van reizen oplevert. We werken aan veilige fietspaden langs provinciale wegen. En helpen gemeenten bij het verbeteren of aanleggen van fietsroutes en veiliger maken van schoolfietsroutes. Samen werken we met gemeenten en de Fietsersbond aan hoogwaardige fietsroutes voor mensen die op weg naar werk of school niet in de file willen staan."

De aanleg van de hoogwaardige fietsroute Ede-Wageningen is in Ede gestart aan de Kierkamperweg. In Wageningen wordt in februari gestart aan de Churchillweg. Volgens Bijleveld is het werk aan de Churchillweg eind dit jaar klaar. “Het voltooien van het hele Wageningse gedeelte van het traject gaat wel langer duren. De Grintweg pakken we pas later aan. Dat heeft te maken met het project Beter Bereikbaar Wageningen. Daarbij pakken we ook de kruising Grintweg/Mansholtlaan/Nijenoord Allee aan. Het is niet logisch om daar nu al aan te beginnen.”

Bijleveld is wel blij dat de Churchillweg binnenkort wordt aangepakt. "In ons collegeakkoord zetten we voetgangers en fietser op nummer 1. We hebben vorige week een kaart gepresenteerd waarin we aangeven wat we nog allemaal willen aanpakken om het fietsen comfortabeler en veiliger te maken. De komende jaren willen we extra vrijliggende fietspaden en fietsstraten aanleggen. Ook willen we op het Beuningplein een fietsparkeerplek maken.”