Violiste Noa Wildschut is op 4 februari special guest van Elisabeth Brauß, artist in residence van de Edesche Concertzaal.
Violiste Noa Wildschut is op 4 februari special guest van Elisabeth Brauß, artist in residence van de Edesche Concertzaal. Esther de Bruijn

Stervioliste Noa Wildschut en artist in residence Elisabeth Brauß

23 januari 2023 om 21:18

EDE Sommige musici lijken voorbestemd voor elkaar, zo goed voelen ze elkaar aan op het podium. Dat geldt zeker voor stervioliste Noa Wildschut en pianiste (en artist in residence) Elisabeth Brauß. ,,Een fantastische ervaring", zo omschrijft Brauß haar samenwerking met Wildschut. Met onder meer de Hongaarse Dansen van Brahms en Ravels Tweede Vioolsonate (die met de beroemde 'Blues') sporen ze elkaar op zaterdag 4 februari aan en dagen ze elkaar uit. De uitkomst staat bij voorbaat vast: adembenemend spel op het scherpst van de snede.


,,Muziekstukken en stijlen zijn geen geïsoleerde eilanden. Alles staat in verbinding met elkaar" vertelt Elisabeth Brauß aan de Edesche Concertzaal. ,,Daarom bouw ik mijn programma's graag op uit stukken die in dezelfde traditie staan." En dat geldt zeker voor de stukken die Brauß en Noa Wildschut op 4 februari spelen. Eén van de rode draden is de Franse touch, met muziek van Liszt, Ravel en Poulenc. 


Maar er is nóg een link, want alle componisten die tijdens deze avond op het programma staan, lieten zich inspireren door allerlei soorten volksmuziek. Ravel bijvoorbeeld verwerkte in zijn Vioolsonate een echte blues, terwijl Brahms en Liszt te rade gingen bij de muziek van de Roma, die in hun tijd mateloos populair was. Bartók en Enescu trokken dat spoor nog verder door en reisden over het Hongaarse en Roemeense platteland op zoek naar authentieke boerenvolksmuziek. Het resultaat is een wervelende muzikale tocht, waarbij Brauß en Wildschut ook nog eens afzonderlijk van elkaar op het podium staan!


ELISABETH BRAUSS Wanneer je pianiste Elisabeth Brauß eenmaal hebt gehoord, wil je naar haar blijven luisteren. De internationale pers en het publiek raken niet uitgepraat over haar diep doorvoelde spel. Voor haar tweede concert als artist in residence neemt ze een van meest succesvolle violisten van dit moment mee: Noa Wildschut. Met Wildschut heeft Brauß al een langlopende vriendschap die begon tijdens hun studie in Berlijn. ,,Voor een tour door Duitsland en Nederland zocht Noa indertijd een pianiste", vertelt Brauß. ,,We keken of het muzikaal klikte en het bleek een fantastische ervaring."


BESTEL KAARTEN Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij het verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis. Studenten betalen € 9,00. Het concert begint om 20.00 uur.