Bij de tentoonstelling Toontje Wageningen hangen onder andere panelen en kleding.
Bij de tentoonstelling Toontje Wageningen hangen onder andere panelen en kleding. Kees Stap

Geen museumbezoek, maar een museumbeleving

17 april 2024 om 12:13 Overig

WAGENINGEN Wageningen kent een lange historie met muziek. Van de 150 jaar oude Harmonie tot de huidige breakdancers van Ill Skill Squad, van het Rhine Town Jazz Festival tot het Woetstok Festival. Op zondag 21 april opent in Museum De Casteelse Poort de tentoonstelling Toontje Wageningen, die de geschiedenis van de muziek en de muzikanten laat zien en horen. De naam verwijst uiteraard naar Toontje Lager, een van Wagenings bekendste bands aller tijden.

Wandelend door het museum, langs de verschillende genres als jazz, blues, pop en hiphop, krijgen bezoekers een keur van foto’s, voorwerpen, kleding, posters, instrumenten, hoogtepunten en anekdotes van Wageningse muzikanten te zien. Veel muziekgezelschappen zijn in hun historie gedoken en leveren het materiaal voor deze tentoonstelling. Maar er is meer. Op een tentoonstelling als deze is het natuurlijk fantastisch als de Wageningse muziek te beluisteren is. Tussen het bekijken van alle voorwerpen kunnen bezoekers geluids- en beeldfragmenten opvragen en afspelen met hun tablet of smartphone.

Volgens Bert van den Broek van de tentoonstellingscommissie is het inzetten van multimedia technologie nieuw voor het museum. “We willen van het bezoek echt een belevenis maken. De muziek is hiervoor prima geschikt. Naast de muziek hebben we ook nog interviews met muzikanten, bijvoorbeeld met de Ceres Band, Folkcorn, Frits Gieltjes en Joost Witte en Bert Hermelink van Toontje Lager.”
Om het museumbezoek nog levendiger te maken, gaat De Casteelse Poort de komende maanden ook live muziek aanbieden. Tijdens de expositie, die duurt tot 20 oktober, gaat het museum zes zondagmiddagen op hun Muziekterras optredens organiseren van Wageningse muzikanten. Verder zijn er plannen voor een korenmiddag en een talentenjacht voor kinderen. Ook gaat De Casteelse Poort samenwerken met andere partijen als de Cultuurzomer, Loburg en de Patio waar ook live muziek te horen gaat zijn.

Kijk voor meer info en de planning van alle optredens op www.casteelsepoort.nl.

advertentie
advertentie