Het plein tussen de ISK van scholengemeenschap Pantarijn en bso/kdv Het Klokhuis krijgt een groen, uitnodigend karakter.
Het plein tussen de ISK van scholengemeenschap Pantarijn en bso/kdv Het Klokhuis krijgt een groen, uitnodigend karakter. Jan Boer

Spelend leren op ‘groen’ plein

17 mei 2022 om 22:56 Overig

Hoe een saai plein mooi en uitnodigend werd

WAGENINGEN Het was een plein met grijze tegels en verder van alles heel weinig, daar tussen de internationale schakelklas (ISK) van scholengemeenschap Pantarijn (Top Naeffstraat) en kinderdagverblijf/bso Het Klokhuis (Piet Bakkerstraat) in Noordwest. Niet echt uitnodigend om er iets mee te doen. 

Jan Boer

Gelukkig staan creatieve geesten nooit stil. Hier dus ook niet. Hans Brandwacht is de teamleider van de ISK: “Het plein was zó saai, daar moest iets mee gebeuren, het moest veel groener. In coronatijd hebben we de tijd gehad om daar over na te denken samen met onze overburen van Het Klokhuis, want niet alleen voor onze leerlingen, maar ook voor de kinderen van Het Klokhuis is veel buiten zijn een belangrijk gegeven. Dat kan dan maar het beste op een uitdagende locatie”. De samenwerking is geslaagd. Ook de mensen van breakdancegroep Ill Skill Squad, die hun studio bij het plein hebben, werden in het avontuur ingeschakeld. De buurt werd in het verhaal betrokken, waarbij de Bewonersvereniging Noordwest een actieve rol speelde. “Het is zoveel leuker geworden! Er zit veel deskundigheid bij de buurtbewoners. Daar hebben we onbescheiden gebruik van gemaakt”, aldus Brandwacht. Geerriska van Ommeren van Het Klokhuis is een blij mens: “Het is zó geweldig mooi! Wat een geweldig cadeau met deze uitnodigende ruimte! Water, zand en, om even bij te komen, echte buitenbedjes voor de kleintjes! Ja, we gaan elke dag naar buiten, daar leer je met vallen en opstaan hoe het werkt in het buitenleven. We hebben een mooie samenwerking met de ISK van het Pantarijn”. Edwin de Jonge van Ill Skill Squad: “Wij bekijken hoe wij met onze mensen hier al repeterend met breakdance gebruik van kunnen maken”. Er is hard gewerkt door ouders en buurtbewoners, nadat er met elkaar een plan bedacht was om van grijze tegels een groene oase te maken. Er werd een sportveld uitgezet, met houtsnippers gewerkt, een buitenruimte gecreëerd om buitenlessen te geven. Bomen en struiken komen nog, er is een pluktuin, waar iedereen uit de buurt gebruik van kan maken. Deskundigheid te over. Zo was daar hovenier Jesse Obdam, die zijn vakkennis beschikbaar stelde en iedereen in het ontwerp betrok. Buurtbewoner Bram ten Cate, zeer deskundig op het gebied van natuur en groen, leverde zijn bijdrage. Samen met Hans Brandwacht en Geerriska van Ommeren vormde Bram het sturende team achter dit project. Het is voor de leerlingen van de ISK (12-18 jaar) en de kinderen van bso/kdv Het Klokhuis een groene ontdek-, speel- en leertuin geworden. Hans Brandwacht: “Onze leerlingen komen uit andere landen, waar vaak buiten lesgegeven wordt. Dat gaat hier nu ook gebeuren. Ze leren hier met voorrang de Nederlandse taal”. De nieuwe wethouder van onderwijs, Anne Janssen, kwam langs om het bijzondere plein te openen. Ill Skill Squad gaf daarna een spannende demonstratie. Iedereen blij, ook de buurtbewoners, die ook gebruik van het plein kunnen maken.

advertentie
advertentie