Afbeelding
Foto Pexels

Zorgpremie stijgt in 2022 met gemiddeld 31 euro

12 oktober 2021 om 15:42 Partnercontent

De zorgpremie gaat in 2022 weer omhoog. De premie van de basisverzekering, die verplicht is voor iedere Nederlander, stijgt met 2,75 per maand. Daarmee komt het maandbedrag uit op gemiddeld 121,25 euro. De toenemende zorgkosten door corona zijn de belangrijkste oorzaak van deze stijging. Ook de vergrijzing zorgt ervoor dat de zorgpremie flink gaat stijgen.

Coronacrisis nog niet voorbij

Gelukkig zullen mensen met een laag inkomen geen last hebben van de stijging van de verzekering. De zorgtoeslag gaat namelijk ook omhoog, met maximaal 3 euro per maand. Het eigen risico, het bedrag bij zorg wat voor eigen rekening komt, blijft gelijk op 385 euro. De eigen bijdrage voor geneesmiddelen blijft maximaal €250. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport had dit jaar een begroting van 92,7 miljard euro. Volgend jaar is er een bedrag van 100 miljard euro beschikbaar om de stijgende zorgkosten op te vangen. Volgens het Ministerie is de coronacrisis nog niet voorbij. Daarom wordt er ten minste 2,1 miljard euro uitgetrokken om het coronavirus te bestrijden. Dat geld zal bijvoorbeeld besteed worden aan testen en vaccinatie. Bovendien krijgen GGD’en extra geld om bron- en contactonderzoek te verrichten.

Wat verandert er in het basispakket?

Per 1 januari 2022 wordt het basispakket uitgebreid. Het basispakket dekt de kosten voor de zorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis en apotheek. Zo komt er een vergoeding voor het verblijf nabij het ziekenhuis bij CAR-T-celtherapie. Daarnaast kunnen patiënten hun elektriciteitskosten bij mechanische ademhalingsondersteuning in de thuissituatie voortaan rechtstreeks declareren bij de zorgverzekeraar. Hiervoor kan de patiënt een declaratieformulier vinden op de website van de zorgverzekeraar.

Verzekeraars zijn door financiële reserves heen

Verzekeraars hebben vorig jaar hun reserves gebruikt om een grote toename van de zorgpremie te voorkomen. Vanwege het coronavirus zijn er zo’n 140.000 niet-spoedeisende operaties uitgesteld. Helaas hebben de meeste verzekeraars dit jaar niet de financiële ruimte om de stijging van de zorgpremie te voorkomen. Bovendien gaat de overheid de coronasteunregeling voor zorgverzekeraars flink inperken. Hierdoor voelen zorgverzekeraars zich genoodzaakt om de premie van de zorgverzekering te verhogen.

Nieuwe premies in november bekendgemaakt

Hoe hoog de daadwerkelijke zorgpremie gaat worden, is nog niet bekend. De zorgverzekeraars bepalen namelijk zelf hun premies aan de hand van het bedrag dat het demissionaire kabinet nu heeft gegeven. Ieder jaar maken de zorgverzekeraars in november de nieuwe premies bekend. Dat is ook het moment om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Hier hebben Nederlanders tot 31 december (van ieder jaar) de tijd voor. De nieuwe zorgverzekeraar zorgt er dan voor dat de oude verzekering wordt opgezegd. Het is verstandig om ieder jaar opnieuw de polisvoorwaarden te controleren. De dekkingen binnen de basisverzekering en aanvullende verzekeringen kunnen namelijk jaarlijks veranderen. Het kan dus zijn dat een andere dekking of andere verzekering beter aansluit bij de zorgbehoefte.

advertentie
advertentie