Afbeelding
Foto door RODNAE Productions via Pexels

Die badkamertegels ben je ook wel eens op uitgekeken

22 november 2021 om 15:39 Partnercontent

Als woon- en studieplek is Wageningen populair om te verblijven. Studenten vinden in onze plaats relatief makkelijk een onderkomen zoals een kamer of appartement. Ondanks dat is de druk op de huizenmarkt, net als elders in Nederland flink toegenomen. Vooral ouderen en starters ervaren de krapte in het woningaanbod. Het Platform Wageningse Ouderen vindt dat dit probleem opgelost moet worden.

Bij de landelijke politiek zijn er volop plannen om de krapte in de woningmarkt flink aan te pakken. Tussen nu en 2030 moet er maar liefst 1 miljoen huizen worden bijgebouwd. Op gemeentelijk vlak hebben de ambtenaren die woningbouw in hun portefeuille hebben ambitieuze plannen gemaakt. Het blijft nog een grote vraag hoe die ambities op lokaal niveau gerealiseerd gaan worden.

Verbouwen of verhuizen

Voor senioren is moeilijk een beslissing te nemen om kleiner te gaan wonen of iets te zoeken waarbij kamer, keuken en slaapkamer gelijkvloers zijn. De mogelijkheden liggen wat dat betreft niet voor het oprapen in Wageningen. Als de kinderen al weer geruime tijd uit huis zijn, gaat men toch kijken naar iets kleinere woning of een appartement met voorzieningen in de buurt. Veel huiseigenaren die al langer dan twintig of dertig jaar in hetzelfde huis wonen zien dat er overwaarde op hun eigendom is. Oudere echtparen komen dan voor een haast onoplosbaar dilemma te staan. Gaan we verbouwen of verhuizen. Trek je zelf werkschoenen van schoenen.nl aan en ga je de tent verbouwen of laat je zo’n verbouwing uitvoeren door een plaatselijke aannemer. Eigenlijk is er minder keuze als je wilt gaan verhuizen. Door de overspannen huizenmarkt zijn ook de prijzen van appartementen de pan uit gerezen. Toch willen veel senioren wel eens wat anders. Je bent tenslotte wel eens uitgekeken op die witte badkamer tegels die er minsten twintig jaar inzitten.

Ben als senior van plan om te verkassen, dan wil je graag dichtbij voorzieningen en het centrum wonen, zo bleek uit een woonwensenonderzoek. Een supermarkt, een buurthuis of een plek in de buurt van je kinderen geniet daarbij ook de voorkeur. Als oudere ben je misschien ook minder mobiel en beschik je niet meer over eigen auto. Daarom ben je ook meer afhankelijk van het openbaar vervoer. Zulke faciliteiten zijn dan ook mooi meegenomen. De gemeente Wageningen onderzoekt waar voor deze groep inwoners gebouwd kan worden. Gedacht daarbij wordt aan Dreijen, Duivendaal of de Costerweg. Daar ziet de gemeente mogelijkheden om voor ouderen te bouwen. Toch zouden die locaties niet genoeg woningen opleveren en is het maar de vraag of het financieel allemaal haalbaar is.

Zo is er in Wageningen de afgelopen tien jaar wel voor starters en senioren gebouwd. Het woonvolume is met 600 tot 880 woonhuizen uitgebreid. Omdat ouderen steeds langer zelfstandig willen blijven wonen komt er ook automatisch meer vraag naar zelfstandig te bewonen huizen. De tijd dat iemand na zijn of haar zeventigste automatisch in een bejaardenflat komt te wonen ligt al decennia achter ons. De moderne oudere wil graag ook op een groter aantal vierkante meters wonen en wil een comfortabel en van alle gemakken voorzien huis bezitten. De woonwensen van senioren zijn wat dat betreft met de tijd meegegaan.

advertentie
advertentie