Peer Aldenkamp (midden, half vallend) zet ONA'53 op een 2-0 voorsprong. Het bleek niet genoeg voor de winst. Einduitslag: 2-2. Dick Martens

Wageningse voetbalclubs

15 oktober 2023 om 21:30 Voetbal

WAGENINGEN Voor de Wageningse derdeklassers ONA’53, WAVV en SKV was het een zaterdagmiddag om snel te vergeten. Geen van de ploegen, uitkomend in de 3e Klasse B, slaagden erin om tot winst te komen. Op Sportpark van Ketwich Verschuur waar ONA’53 het opnam tegen DEV uit Doorn leek de thuisclub de eerste driepunter van dit seizoen te gaan bijschrijven, maar een 2-0 voorsprong bleek niet voldoende. De gasten uit Doorn kwamen nog voor rust langszij (2-2). Na rust slaagden beide ploegen er niet meer in om tot scoren te komen. Scoren lukte SKV in 90 minuten zelfs helemaal niet. Op bezoek bij Candia’66 werd het 4-0. Ook WAVV keerde in mineur huiswaarts. In- en tegen Otterlo werd de eerste seizoensnederlaag geleden: 2-1.

De toon leek bij het duel ONA’53-DEV Doorn al binnen twee minuten gezet, nadat scheidrechter Bernard Polman in die 120 seconden al drie gele kaarten had uitgedeeld, maar gelukkig bleef het bij die korte ‘gele oprispingen’. Wat volgde was een fanatiek aanvallend en op ‘de bal veroveren’ jagende thuisclub, waarbij het strijdplan dat trainer Martin Mol had uitgedacht snel zichtbaar was. ,,We wilden DEV direct onder druk zetten,” verklaarde Mol. ,,Dat ging in die beginfase prima. Vooral de DEV-achterhoede en hun keeper brachten we daarmee in de problemen en binnen 10 minuten kregen we daardoor twee prachtige kansen.” Hoewel die nog niet het gewenste resultaat opleverden was het na ruim 20 minuten wel raak, Jorn Hiensch werd het juichende middelpunt: 1-0. De middenvelder verzuimde vervolgens zijn productie en daarmee ook de score te verdubbelen. Die eer eiste Peer Aldenkamp voor zich op, hij reageerde attent na een afgeslagen corner: 2-0. ,,Dan ga je met een goed gevoel de rust in”, blikt Mol terug. ,,Maar vervolgens zijn we het na hun aansluitingstreffer ‘helemaal kwijt.” De 2-1 was een enorme flater van doelman Konstantinos Oroilides, die de door een schorsing afwezige Tom Reugebrink verving. Daarna werd het spel van de thuisclub gekenmerkt door de drie O’s: Onrustig, Onzorgvuldig en Onnauwkeurig. Het gevolg hiervan was, dat nog voor rust de gelijkmaker op het scorebord kwam: 2-2. ,,We maken twee stomme fouten”, zag ook linkerverdediger Ymar de Jong, die dit seizoen overkwam van Redichem. ,,Dat is balen natuurlijk, zeker als je ziet, dat voor die 2-1 er geen vuiltje aan de lucht was en wij zelfs nog kansen hadden om de score verder uit te breiden.” Ondanks de nederlaag heeft de Jong het bij zijn nieuwe club prima naar zijn zin. ,,ONA is een leuke en vooral warme club. Als nieuweling ben ik prima opgevangen en ben blij, dat ik een basisplaats heb weten te bemachtigen. Ik voel me als linkerverdediger prima, krijg daar ook de ruimte om mee ten aanval te trekken, om op die manier de aanvallers van voorzetten te voorzien. Ook bij standaardsituaties, corners en vrije trappen, ben ik in de zestien van de tegenstander te vinden.”

Het was even slikken voor WAVV-trainer Moslin Adnane na de eerste competitienederlaag van dit seizoen. In- en tegen Otterlo werd het 2-1. ,,We kwamen na een 0-0 ruststand met 1-0 voor (doelpunt Guus Arndts), het wachten was eigenlijk op de 2-0, maar uit het niets maakte Otterlo gelijk. Met nog ruim 20 minuten te spelen maakten zij uit een strafschop de 2-1. Ik vond een gelijkspel eigenlijk de verhouding, daar komt nog wel bij, dat ik Otterlo veel te hard vond spelen. Helaas trad de scheidsrechter daar niet afdoende tegen op. Toen ik daar wat van zei kostte mij dat een gele kaart, die hij overigens twee keer liet zien. De rode kaart hield hij echter in zijn zak.”

SKV leed, op bezoek bij Candia’66, een volgens assistent-trainer Behrouz Moghaddasi terechte nederlaag. Ook op de hoogte van het verlies, 4-0, viel niets af te dingen. ,,We lieten ons afbluffen en leverden veel te weinig strijd.” Bij rust was het al 2-0. ,,En toen al snel de 3-0 viel, wist ik al dat het klaar was. We kregen in de slotfase nog wel wat mogelijkheden, maar ook die waren niet aan ons besteed. Candia kreeg ook nog een aantal kansen, zij wisten nog wel één keer te scoren (4-0).”

In de 5e Klasse B kreeg WVV Wageningen een fikse tik op de neus. Die werd uitgedeeld door het bezoekende Alexandria. Na een ruststand van 0-2 werd het uiteindelijk maar liefst 0-8 (!) voor de Apeldoorners. ,,We misten weliswaar een aantal spelers, maar dat is geen excuus voor een dergelijk grote nederlaag”, vond trainer Johan Capelleveen. ,,Dan mag je minimaal de nodige beleving verwachten, die was er in tegenstelling tot vorige week tegen SCW’23 (4-2 winst na een 2-0 achterstand bij rust) helemaal niet. Toch was het bij rust nog ‘maar’ 0-2 en dan probeer je nog wat te repareren, maar vervolgens krijg je al snel een strafschop tegen en wordt het 0-3. Toen zag je ‘de koppies’ gaan hangen en was er geen houden meer aan. Een wedstrijd om snel te vergeten, maar wat wel blijft hangen is dat die beleving en de werklust, want daar valt en staat alles mee, zo snel mogelijk weer terug moeten komen. Een dergelijke afgang wil ik dit seizoen niet nog eens meemaken.”

Bij GVC eveneens uitkomend in de 5e Klasse B was de stemming aanmerkelijk beter. Op Sportscentre De Bongerd werd met 3-2 gewonnen van Prins Bernhard. De Wageningse doelpunten waren allemaal van ‘Italiaanse makelij’. Andrea Francioni zette zijn ploeg op voorsprong en na de Apelddornse gelijkmaker waren het Giulio Mornati en opnieuw Francioni die de ruststand op 3-1 bepaalden. Na rust werd het nog even spannend, maar kwam de zege niet echt meer in gevaar. ,,Voor rust speelden we prima”, zag trainer Joost de Jong. ,,Maar na rust was ons voetbal niet om aan te zien. We wilden ons publiek eens een op een fraaie thuiswedstrijd trakteren, want meestal winnen we ‘uit’. Nu dus thuis, maar speelden we niet best, gelukkig was er praktisch geen publiek dat daar getuige van was.”