Wageninger met een passie voor het Impressionisme

15 april 2024 om 16:42 Lokaal Deel je nieuws

Vandaag, 15 april, is het precies 150 jaar geleden dat de eerste ‘impressionistische’ expositie van start ging in Parijs. De Wageninger Hans Weevers heeft voor die gelegenheid een video geplaatst op zijn YouTube kanaal ‘enjoy.Impressionism’: https://www.youtube.com/watch?v=jR7f8wIimH4&list=PLlTjjkhFBCGa7r_xPQoyNL5NnTjqkJVRn&index=3. Dit in plaats van een lezing die hij eerst wilde houden in de bblthk.

Weevers verdiept zich al 7 jaar in het Impressionisme en in het bijzonder de 8 ‘impressionistische’ exposities. In het verleden heeft hij hierover lezingen verzorgd voor de Volksuniversiteit Wageningen. Op zijn Engelstalige website www.impressionism.nl geeft hij uitgebreid aandacht aan alle 57 deelnemers van de 8 exposities, waarvan velen nu grotendeels vergeten zijn. 

Maar, de grootste quest voor Weevers is het komen tot een historische reconstructie van de ongeveer 2053 werken die geëxposeerd zijn tijdens deze ‘impressionistische’ exposities. Een bijna onmogelijke opgave, daar slechts zo’n 40% van die werken identificeerbaar zijn. Deze quest, die hem nu al 7 jaar bezig houdt, licht hij toe in een video op zijn YouTube kanaal: https://www.youtube.com/watch?v=3Cw8L-NL97Q&list=PLlTjjkhFBCGa7r_xPQoyNL5NnTjqkJVRn&index=2.

De liefhebber kan ook een bezoek brengen aan Musée d’Orsay in Parijs en tot 14 juli een bezoek brengen aan de expositie “Paris 1874; inventing Impressionism”: https://www.musee-orsay.fr/en/whats-on/exhibitions/paris-1874-inventing-impressionism.

advertentie
advertentie