Wieledansers op Belmondo festival
Wieledansers op Belmondo festival Carleen van den Anker

Wieledansers: in 75 jaar nog niet uitgedanst

24 november 2021 om 14:47 Lokaal Deel je nieuws

‘Volksdans, oeroud maar springlevend’. Dat was bij het 50-jarig bestaan van de Wieledansers het motto van het jubileumboek. Is dat motto nog steeds van toepassing, nu de vereniging dit jaar haar 75-jarige bestaan viert? We vragen het een aantal leden.

Roeland Voorrips danst al vele jaren. Hij werd ooit door een medestudent meegetroond naar een volksdansgroep. Zij hoorde dat hij Israëlische volksmuziek draaide, maar niet wist dat je er ook op kon dansen. Israëlische dansen zijn dan ook zijn ‘eerste liefde.’ Over liefde gesproken: enige tijd later ontmoette hij bij de Wieledansers zijn toekomstige vrouw. Wat betreft ‘oeroud’ en ‘springlevend’: ‘Wij dansen niet in klederdracht en klompen, maar gewoon in vrijetijdskleding. Ook zijn Nederlandse dansen maar een klein deel van ons repertoire. We oefenen per jaar zo’n 20 dansen uit de hele wereld, vooral uit Europa, de VS en Israël. Dat lijkt misschien veel, maar bedenk dan dat al die dansen vooral combinaties zijn van een aantal bekende basispassen. Het is minder moeilijk dan het lijkt! Dansen betekent voor mij: lekker samen op muziek bezig zijn in een groep gezellige mensen. Het is heel ontspannend, en alles van overdag gaat zo uit je hoofd. Ik heb er nog net zoveel plezier in als vroeger. Nieuwe mensen zijn trouwens altijd welkom. Je hoeft geen ervaring te hebben. In het begin van het seizoen hebben we een speciaal introductieprogramma, maar mensen kunnen ook tussendoor gewoon een keer komen kijken. Hoe we het doen met corona? We hanteren de QR-code en we dansen met handen los. Het is niet anders’.

Deborah van der Stoep begon 5 jaar geleden. Ze houdt al heel lang van volksmuziek. ‘Maar ik vind het dansen op die muziek nog leuker dan alleen luisteren ernaar, want je bent samen bezig.  Ik ben zelf ook echt wat je noemt een teamspeler. Wat mij betreft zit de essentie van het dansen in de mensen. Ik ben nog nergens in zo’n ‘warm bad’ terecht gekomen. Er is echt aandacht voor elkaar. Je voelt dat je deel bent van een groter geheel. We treden ook wel eens op, bijvoorbeeld op de Molenmarkt. Heel leuk, er gaat positieve energie vanuit. Mensen blijven staan om te kijken, en ze mogen ook meedoen. Dansen is voor mij zowel inspanning als ontspanning als spelen. Ik voel me als ik dans een spelend kind. Ik hoop dat dat spelende kind altijd in mij aanwezig blijft’.

Zie ook: www.wieledansers.nl

advertentie
advertentie