Tarweveld
Tarweveld NickyPe via Pixabay

Lezing: boerenkennis en diversiteit

4 februari 2022 om 09:59 Lokaal Deel je nieuws

Stel, je stapt een andere cultuur binnen. Je intenties zijn goed: je brengt kennis en tools mee. Maar ook je eigen wortels. Dat kan schuren. Hoe kom je dan tot co-creatie met ‘de ander’? Op 20 februari schetst Bertus Haverkort in Podium De Vlam (Rhenen) zijn persoonlijke zoektocht naar samenwerking in India, Bolivia en Ghana.

In zijn nieuwe boek ‘Oude wortels, nieuwe scheuten’ (ASC Leiden, 2022) geeft Bertus Haverkort een verslag van zijn persoonlijke zoektocht in internationale samenwerking. In zijn lezing op 20 februari gaat hij in op de dilemma’s die hij daarbij tegenkwam.

Moderne landbouwkennis

Bertus Haverkort is de oudste zoon van een boerengezin op de zandgronden in Slagharen. Hij geniet van modernisering op de boerderij van zijn jeugd, omdat dit het werk verlicht en de opbrengsten verbetert. 

Met in zijn bagage een dosis moderne landbouwkennis uit Wageningen, trekt hij eropuit. In Colombia, India, Bolivia en Ghana werkt hij aan programma’s waarbij overdracht van westerse kennis het doel is. De resultaten vallen tegen. De aanpak blijkt niet te werken. Hij plaatst geleidelijk aan vraagtekens bij de toepasbaarheid van de westerse kennis in situaties waar de ecologie, economie en cultuur zoveel verschillen.

India, Bolivia, Ghana

Bertus gaat nauw samenwerken met deskundigen uit India, Bolivia en Ghana. Samen verdiepen ze zich in de wijze waarop wereldbeelden, waarden en lokale kennis doorwerken in de landbouw en gezondheidszorg. Eenrichtingsverkeer maakt plaats voor uitwisseling tussen verschillende culturen.

Kaarten voor deze lezing: kijk op www.podiumdevlam.nl. 

advertentie
advertentie