Verzamelen van de boten om naar de politieke markt te gaan
Verzamelen van de boten om naar de politieke markt te gaan Alex Overman

Flashmob voor het klimaat

12 maart 2022 om 21:57 Lokaal Deel je nieuws

Tijdens de landelijke actiedag van de Klimaatcrisiscoalitie op 12 maart om 13.00 uur kwamen vanuit acht kanten groepjes Wageningers met elk een boot vol klimaatoplossingen naar de politieke markt in Wageningen. Elke groep bood zijn boot aan aan één van de politieke partijen op de politieke markt. Zo wil Klimaatcoalitie Wageningen de politieke partijen van Wageningen aansporen om in actie te komen voor klimaatrechtvaardigheid.

De klimaatoplossingen in de boten zijn aangedragen door de inwoners van Wageningen. Wageningers hebben niet alleen zo’n 250 ideeën aangeleverd voor wat de gemeenteraad zou moeten gaan doen, maar hebben ook opgeschreven wat zij zelf gaan doen de komende vier jaar. De Klimaatcoalitie Wageningen zal al deze ideeën ook verzamelen in een Groenboek. Dat Groenboek biedt de Klimaatcoalitie aan de nieuwe gemeenteraad aan bij de start van de onderhandelingen.

Zo laat de Klimaatcoalitie zien dat Wageningse burgers erg betrokken zijn bij het klimaat. Door de betrokkenheid van de burgers zichtbaar te maken via het Groenboek hoopt de klimaatcoalitie ook dat de nieuwe gemeenteraad open zal staan voor het organiseren van een klimaatburgerberaad. Een klimaatburgerberaad levert waarschijnlijk goede ideeën op en vergroot het draagvlak voor klimaatoplossingen, maar kan ook, wanneer goed uitgevoerd, tot snelle en effectieve besluiten leiden. De Klimaatcoalitie roept daarom de gemeenteraad op een burgerberaad over klimaat te organiseren.

Klimaatcoalitie Wageningen werkt samen met andere lokale klimaatcoalities in de landelijke Klimaatcrisiscoalitie, waarin OXFAM Novib, Fridays for Future NL, Greenpeace,  extinction rebellion.nl, FNV, Fossielvrij.nl, milieudefensie, codeRood, DeGoedeZaak en transnationalinstitute samenwerken om de klimaatrechtvaardigheid op de agenda te zetten en te houden.

advertentie
advertentie