Een voorbeeld van een woonhof voor senioren
Een voorbeeld van een woonhof voor senioren Stichting Knarrenhof

Petitie over alternatieve woonvormen in de maak na bijeenkomst belangenorganisaties

10 april 2022 om 18:49 Lokaal Deel je nieuws

Alternatieve woonvormen zoals tiny houses en woonhofjes zijn hot. Er worden in Nederland steeds meer van dit soort projecten gerealiseerd. Wageningen blijft helaas nog achter en dat terwijl verschillende Wageningse organisaties zich stevig inzetten voor de realisatie van deze woonvormen. Om de krachten te bundelen en samen te bekijken welke volgende stappen gezet moeten worden om tot realisatie van mooie projecten te komen, organiseerden D66-raadsleden Paul Toxopeus en Sara Panis een bijeenkomst waar organisaties en geïnteresseerden elkaar konden ontmoeten en kennis uitwisselden.

Panis: “alternatieve woonvormen kunnen een oplossing bieden voor drie grote uitdagingen waar we in Nederland samen voor staan. Woonhofjes voor zelfredzame senioren zijn ten eerste een mooi alternatief voor mantelzorg. Daarnaast hebben de aanwezige organisaties, zoals SaWa, de Beuk, de Knarrenhof en Tiny House Wageningen met elkaar gemeen dat ze relatief kleine woningen willen bouwen. Compact bouwen is belangrijk gezien de schaarse grond.Tot slot is er bij de organisaties veel aandacht voor duurzaam, natuurinclusief en ecologisch bouwen”. Toxopeus voegt toe: “de afgelopen 12 jaar heb ik me in de raad ingezet voor het realiseren van alternatieve woonvormen. Hoewel er veel enthousiasme lijkt te zijn, wordt er helaas te weinig resultaat geboekt. Dat is me een doorn in het oog. Ik vind dat, waar mogelijk, Wageningers zelf moeten kunnen kiezen hoe ze willen wonen”.

Tijdens de bijeenkomst waren aanwezigen eensgezind over de grootste uitdagingen: een gebrek aan grond, maar ook het samenspel tussen gemeente, grondeigenaren en projectontwikkelaars zijn bottlenecks. En dat terwijl het draagvlak er lijkt te zijn onder de Wageningers en in de politiek. Hier moet dus iets veranderen. Een eerste resultaat van de bijeenkomst is dat verschillende aanwezige organisaties het initiatief willen nemen een petitie te starten, om zo inzichtelijk te maken hoe breed het realiseren van alternatieve woonvormen gedragen wordt onder Wageningers. Een initiatief als de knarrenhof alleen al heeft in Wageningen ruim 100 huishoudens en alleenstaanden op de lijst met geïnteresseerden staan. Paul: “D66 zal dit onderwerp vanuit de politieke kant onder de aandacht blijven brengen, en waar mogelijk het pad voor de organisaties effenen. Hierover hebben Sara en ik met onze opvolgers al gesproken en ook onder hen leeft dit onderwerp sterk”.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie