Krakers:
Krakers: "Wij vertrekken hier direct wanneer de Woningstichting de definitieve start van de renovatie heeft aangegeven". Jan Elsenaar

Krakers in de Julianastraat

5 februari 2024 om 18:57 Overig Tips van de redactie

“We willen de vinger op de zere plek leggen”

Door Jan Boer

WAGENINGEN Een groep krakers heeft afgelopen vrijdag zijn intrek genomen in de leegstaande woning op nummer 103 in de Julianastraat, die nu omgedoopt is in De Rode Renovatie.

De groep heeft dit gedaan om de Woningstichting, de huisbaas, duidelijk te maken, dat leegstand in een tijd van een groot gebrek aan sociale huurwoningen aan niemand meer uit te leggen is. “De Woningstichting was ooit van plan om deze woningen in de Julianastraat te slopen en te vervangen door nieuwbouw. De buurt heeft daar destijds tegen geprotesteerd en toen besloot de Woningstichting om de woningen te renoveren”. De krakers zijn niet van plan om te vertrekken: “Er staat nu al een aantal woningen een poos leeg, zo jammer in een tijd van te weinig betaalbare woningen. We hebben contact gemaakt met de Woningstichting en gemeld, dat we hier zitten en dat we pas zullen vertrekken als definitief vaststaat wanneer er begonnen gaat worden met de renovatie van deze historische huurwoningen. Dan zijn we veertien dagen voor die datum echt vertrokken. Nu willen we graag een ‘gebruiksverklaring’. Ook willen we zelf gas en elektra betalen”, geeft de groep aan. De nieuwe bewoners van nummer 103 kunnen nu al rekenen op de sympathie van meerdere buurtbewoners. De krakers hebben in de buurt een brief in de bus gedaan. Daarin geven ze aan hoe jammer het is, dat de gekraakte woning al jaren leeg staat en dat er niets aan gedaan wordt: “Wij zijn een kleine groep studenten, die vindt dat het niet kan dat er jarenlang panden leeg staan, terwijl studenten maandenlang op zoek zijn naar onderdak. Wij hopen, naast het wonen, een plek te vormen waar evenementen kunnen plaatsvinden en waar mensen van alles kunnen delen met elkaar, uiteraard ook voor jullie als buren! Spijtig genoeg bestaan er nog steeds stigma’s rond kraakpanden, maar wij willen jullie geruststellen, dat we respectvol willen omgaan met het pand en de omgeving. Het idee is om een levendige, sociale plek te vormen”. 

Contact
De krakers willen graag in contact komen met de buurtbewoners. De buurt wordt uitgenodigd voor een kop koffie of thee. Eén van de buurtbewoners vertelt: “We hebben nu al een aantal keren bij de Woningstichting moeten aangeven welke aanpassingen wij in huis willen. Nu moet het nóg een keer. Het schiet niet op”. De krakers willen met hun actie laten zien, dat er een en ander leeg staat, terwijl er een gillend tekort aan sociale huurwoningen is: “Woningstichting, dóe iets! Het hangt van de Woningstichting af hoe lang we hier blijven. Het gaat ons niet alleen om de Woningstichting, maar ook om de gemeente en andere huiseigenaren. Leegstand kan echt niet meer”. Eigenaar de Woningstichting was oorspronkelijk van plan om het groot onderhoud en de renovatie van de huizen eind 2025 klaar te hebben. De krakers denken, dat dit niet gehaald gaat worden.

Afbeelding
Afbeelding
Jan Boer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie