Andrea Gulickx en Wim Huijser..
Andrea Gulickx en Wim Huijser..

“Wandel tijdens je werkdag: Een stap in de richting van mentale gezondheid op de werkvloer

3 april 2024 om 20:56 Overig

WAGENINGEN Donderdag 4 april is de landelijke Wandel Tijdens Je Werkdag. Bij de officiële aftrap daarvan wordt een nieuw boek gepresenteerd van schrijver-wandelaar Wim Huijser, getiteld ‘Werkwandelaars’.

In Nederland heeft bijna de helft van de werkenden een zittend beroep. Gemiddeld zitten ze ruim negen uur per dag. Uit onderzoek blijkt duidelijk dat het toevoegen van wandelen aan de dagelijkse routine een positief effect heeft op de mentale gezondheid van werknemers. Jaarlijks lopen we met elkaar bijna twee miljard ommetjes en van alle verplaatsingen in Nederland vindt maar liefst twintig procent volledig te voet plaats. Voor veel mensen zijn ontspanning, fit worden, gezond blijven en ‘er even tussenuit zijn’ de belangrijkste redenen om te gaan wandelen. Daarom heeft Stichting Wandelnet een paar jaar geleden de Wandel Tijdens Je Werkdag in het leven geroepen. Duizenden mensen gaan op deze dag de uitdaging aan in de vorm een lunchwandeling of wandelend vergaderen.

Een grote groep mensen associeert wandelen met vrije tijd, maar honderd jaar geleden trokken veel mensen voor hun beroep nog lopend door het landschap: aardmakers, baggelaars, rooimeesters, slooters, waterklerken en zodensnijders. Zij stonden in een nauwe verhouding tot het landschap, kenden het als hun broekzak en waren in staat het op hun eigen manier te lezen als een boek. Mechanisatie, voortschrijdende technieken en de komst van de auto hebben veel lopend werk overbodig gemaakt. Inmiddels zijn de meesten van deze ‘werkwandelaars’ uitgestorven. Daarmee is echter ook veel vanzelfsprekende kennis over het landschap verloren gegaan. Tegelijk heeft de moderne tijd ook weer nieuwe werkwandelaars voortgebracht. Wim Huijser zocht zeventien van deze werkwandelaars op, waaronder een routemaker, wichelroedeloper, veldbioloog, bosbeheerder en landschapsarchitect. Samen met fotograaf Andrea Gulickx ging hij met hen op pad. Onderweg spraken zij over hun ‘loopbaan’, de vanzelfsprekendheid van wandelen en hun kijk op het landschap.

Tot de geïnterviewden behoort ook de Wageningse wandelcoach Lysbeth Beels, voor wie wandelen altijd al een vanzelfsprekendheid is geweest. Al op jonge leeftijd zocht ze de natuur op. Naarmate ze ouder werd, werden de wandeltochten langer. Als psycholoog en wandelcoach trekt ze nog altijd de natuur in. Zoals ze zelf zegt: “Door te bewegen komt er ook iets in onszelf in beweging. En door het gesprek aan te gaan in de natuur, bestaat de kans dat we meer inzicht in onszelf krijgen. Vaak ontstaan daardoor ideeën en mogelijkheden om andere wegen te gaan bewandelen.”

Het boek ‘Werkwandelaars’ is een uitgave van Noordboek en te koop in de boekhandel.

advertentie
advertentie