In 1946 zat Lenny, toen nog Doortje (derde van rechts op de derde rij) op de Bewaarschool in de Heerenstraat met zuster Honorata.
In 1946 zat Lenny, toen nog Doortje (derde van rechts op de derde rij) op de Bewaarschool in de Heerenstraat met zuster Honorata. Scan Fokko Wolgen

Op 28 april Open Joodse Huizen

17 april 2024 om 12:14 Overig

WAGENINGEN Op zondagmiddag 28 april komt de Wageningse oorlogsgeschiedenis tot leven tijdens Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet. Bewoners en vertellers doen dit op vijf plekken waar Joden of verzetsmensen woonden en werkten voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Fokko Wolgen vertelt op de Churchillweg 10 het verhaal van zijn echtgenote Lenny Salomons. De Joodse Lenny kwam in 1942 vanuit Amsterdam terecht bij de Wageningse pleegfamilie Van Veen.

Door Kees Stap

Vorig jaar verscheen het boek ‘Joods Wageningen en de Tweede Wereldoorlog’. Daarin staan onder andere biografieën van Joodse inwoners. Ook het verhaal van Lenny Salomons wordt daarin verteld. Haar weduwnaar Fokko Wolgen (Lenny is al in 2010 overleden) kreeg het boek toegestuurd. Maar hij ontdekte dat het verhaal toch niet helemaal klopte. Daarop zocht hij contact met de Stichting Joods Erfgoed Wageningen. Het resultaat van hun contact is dat hij tijdens Open Joodse Huizen het complete verhaal gaat vertellen.

De ouders van Lenny waren in Amsterdam lid van de Joodse Raad. Zij wilden niet onderduiken, zouden deportatie ondergaan, maar wilden niet dat hun paar maanden oude dochtertje hetzelfde zou overkomen. Via diverse contacten wisten zij te regelen dat Lenny bij het kinderloze Wageningse echtpaar Van Veen-Veltman opgevangen kon worden. Uitgerekend op 14 november 1942, de dag van de grote razzia in Amsterdam waar ook vader en moeder Salomons opgepakt werden, werd Lenny de stad uit gesmokkeld. Lenny werd in Wageningen katholiek gedoopt en kreeg de naam Doortje van Veen. Vlak na de oorlog kreeg zij haar oude naam weer terug.

Lenny zou tot haar vertrek naar Amsterdam, eind jaren vijftig, in Wageningen blijven wonen. Tijdens de oorlog zijn er tot tweemaal toe wel onderbrekingen geweest. De eerste keer, omdat de pleegouders zich zorgen maakten om haar veiligheid. Het gerucht ging in het toen nog kleine Wageningen dat Lenny wel eens een Joodse baby zou kunnen zijn. Het was toch al opmerkelijk dat de van Veens ineens een baby hadden, bijna 9 maanden oud. Toen iemand bij het zien van de baby een opmerking had gemaakt over het neusje van de baby, wilden de pleegouders niets riskeren, want stel je voor dat de baby inderdaad Joods was. Ze vertrokken tijdelijk naar Linschoten. In oktober 1944 werd heel Wageningen geëvacueerd. De familie Van Veen vond eerst onderdak op een boerderij in Bennekom en daarna wederom in Linschoten.

Bovenstaande feiten en nog veel meer gaat Fokko Wolgen op zondag 28 april zelf vertellen. Er zijn twee verhaalrondes van circa 45 minuten, die starten om 14.00 en 15.30 uur. Kijk voor alle locaties en het programma op www.wageningen45.nl/herdenken/open-joodse-huizen.

advertentie
advertentie