Johan en Jans zijn ontzettend trots met de Henk Blankestijnstraat.
Johan en Jans zijn ontzettend trots met de Henk Blankestijnstraat. Jan Elsenaar

Familie erg blij met de Henk Blankestijnstraat

1 september 2021 om 22:57 Overig

Wageningen - “We zijn erg blij, het is toch een stukje waardering voor wat mijn vader voor Wageningen heeft betekend.” Aan het woord is Johan Blankestijn, de zoon van oud wethouder Henk Blankestijn, die een straat naar zich vernoemd heeft gekregen. 

In de Wageningse wijk Nieuw-Kortenoord zijn in april van dit jaar de eerste woningen opgeleverd aan de Henk Blankestijnstraat. Hiervoor gingen al enige tijd stemmen op onder prominente en minder prominente Wageningers die van mening waren dat de in 2016 overleden PvdA wethouder wel een blijvende herinnering in zijn stad verdiende.

 Zijn weduwe Jans zegt ontzettend trots te zijn de straat met de naam van haar overleden man: “Henk was een fan van het nummer Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde. Hij wilde graag wat nalaten van zijn actieve leven en dat is hem nu gelukt. Wat zou hij trots zijn als hij de straatnaambordjes met zijn naam zou zien.” Blankestijn was een populaire wethouder, verstopte zich niet op het stadhuis en was altijd makkelijk benaderbaar. Zijn gevleugelde uitspraak, in Wagenings dialect, was: “Ik doet ´t veur de minse.” Jans: “Henk was een mens onder de mensen en hij kwam vooral op voor de gewone man.”

Zoon Johan vertelt trots te zijn: “Omdat mijn vader als wethouder ook veel voor de sport heeft gedaan verwachtte ik dat er eventueel een sportcomplex of zo naar hem vernoemd zou gaan worden. Maar deze straat is wat bij hem pas. Een straat met een brede variatie aan bewoners. Met plek voor een aantal betaalbare woningen. De groep mensen waar hij altijd voor opkwam.”

Willem en Gerda van Eijgen wonen sinds juni in de Henk Blankestijnstraat. Ook Gerda roemt de variatie aan bewoners in de straat. Er staan hier vrijstaande woningen, twee onder een kap woningen en huurwoningen. Er wonen hier veel jonge gezinnen met kinderen en er is veel groen. Gerda is geboren in het Roode Dorp, een typische arbeidersbuurt, en herinnert zich Henk Blankestijn als iemand die opkwam voor de gewone man. Hij was erg populair in het Roode Dorp. Ze zegt: “Ik vond hem ook geen carrièrepoliticus zoals je tegenwoordig wel vaak ziet.”

Het waren Jan Elsenaar en John Dekker die twee jaar geleden het initiatief namen richting de gemeente om de populaire wethouder een blijvende herinnering in zijn stad te geven welke uiteindelijk resulteerde in een straat. Blankestijn was 24 jaar wethouder in Wageningen.

advertentie
advertentie