Afbeelding

Studenten openen het gesprek over seksueel geweld in het studentenleven

29 november 2021 om 21:54 Overig

WAGENINGEN Een groep studenten van de universiteit van Wageningen organiseert de week van 29 november een aantal unieke acties om aandacht te vragen voor seksueel geweld binnen het hoger onderwijs. Met de Amnesty International campagne “#Let’sTalkAboutYES!” probeert de groep het bestuur te overtuigen van de rol die de universiteit kan spelen in het tegengaan van seksueel geweld in het studentenleven.

Uit onderzoek van Amnesty blijkt dat 11 procent van vrouwelijke studenten en 1 procent van mannelijke studenten verkrachting ondervindt tijdens hun studententijd. 67 procent van deze studenten ondervindt daardoor psychische, seksuele, fysieke of sociale problemen. De meeste studenten weten niet bij wie van hun instantie ze terecht kunnen met hun verhaal. Daarom stelde Amnesty International een manifest op waarin ze universiteiten en hogescholen oproepen hun verantwoordelijkheid te nemen in het opstellen van een duidelijkere ondersteuningsstructuur en meer uitgebreide voorlichting, voor studenten en medewerkers.

De actiegroep zal zogenoemde conversatie-potten verspreiden over de gehele universiteitscampus. Deze potten zijn gevuld met statements en vragen over seksuele instemming, grenzen en genot, die gebruikt kunnen worden als conversatie-openers. Ook zal op woensdagavond 1 december, samen met Creatief Huis en Inspringtheater een verhalenavond plaatsvinden bij Thuis. Tijdens de week zullen ook brieven aan het universiteitsbestuur verzameld worden.

advertentie
advertentie