Bart ('Zeal') Mesman: "Ik hoop dat ik de mensen met mijn muziek weet te raken. Dat is de kracht van echte muziek".
Bart ('Zeal') Mesman: "Ik hoop dat ik de mensen met mijn muziek weet te raken. Dat is de kracht van echte muziek". Jan Boer

‘Mensen raken met muziek’

26 januari 2022 om 09:43 Overig

Teksten, zang en gitaar spelen: het is zijn passie

WAGENINGEN - Voor Bart Mesman is er maar één ding echt dominant in het leven: muziek. De Wageninger is een professionele muzikant van Middeleeuwse fantasiemuziek. Hij schrijft zelf nummers, speelt covers op gitaar, waarbij zijn sfeervolle, rustige stem je aandachtig doet luisteren. Je kunt ze op internet vinden.

Jan Boer

Hij neemt je mee met mooie volksmuziek, zoals die ook in Groot-Brittannië en Ierland veel gespeeld en gehoord wordt. Voor je gevoel ben je dan in een pub in Wales, Schotland of de Yorkshire Dales. Bart Mesman (artiestennaam: Bart Zeal) zou daar bij de Britten een goede indruk maken. Hij houdt zich verder bezig met muziek uit films, series, boeken, videogames, muziek zoals die bij de Vikingen geklonken zou moeten hebben. Hij werkt regelmatig samen (online) met muzikanten uit andere landen. Daar zijn de Canadese Rachel Hardy, de Zweedse Hebbe Sisters, de Engelse Freya Catherina en de Schotse Karliene. Bart: “Het samenwerken met deze mensen ervaar ik als een enorme verrijking van waar ik mee bezig ben. De anderen, ieder op haar of zijn beurt, voegen iets toe aan mijn songs. Ik ben dus geen singersongwriter, maar iemand die mogelijkheden aanbiedt waar een ander iets moois mee kan doen. We verrijken elkaar op die manier”. Het resultaat mag er zijn: mooie, warme, goed gezongen songs. Zijn muziek is te vinden op Spotify en Youtube (linktr.ee/bartzeal). “Ik krijg steeds maar weer nieuwe ideeën, ik schilder en teken, doe veel met fotografie en video bewerken. Als ik iets kan creëren, dan zit het helemaal goed met mij! Maar muziek is voor mij het allerbelangrijkste. Daar vind ik mezelf helemaal in terug. Country, Ierse folk. Ja, als deze muziek raakt aan het leven, als het authentiek is, als je het voélt, het écht gemeend is, dan is het voor mij waardevol”, licht hij toe. “Muziek, daar moet je niet mee willen scoren als een soort productieproces. Nee, het moet uit jezelf, uit je binnenste, komen. Muziek moet je doorleven. Dan pas is het echt”. Bart (Zeal) Mesman produceert elke maand een nieuw nummer. Dat zet hij online. Door de coronasituatie is hij ‘veroordeeld’ tot veel thuis en veel online muziek maken. “Ik treed graag op, maar dat kan dus nu even niet. In de zomer speel ik in de Grote Kerk op de Markt. Heerlijk!” Voor de coronatijd trad ik veel op: op de universiteit, bij studentenverenigingen. Ik zet door, want ik geloof sterk in waar ik mee bezig ben”. De grootste invloeden op zijn muziek hebben de Ierse, Schotse en Middeleeuwse (fantasie) volksmuziek en countrymuziek. “Ja, zo beleef ik het. Als het uit het hart komt dan ben ik op mijn best. Je kunt zoiets alleen maar goed doen wanneer je je nederig opstelt en niet wanneer je met een groot ego het podium op stapt. Het is elke keer weer hard werken en in vertrouwen verder gaan”. Het samen werken met anderen vindt hij inspirerend en waardevol. Bart: “Ik heb recentelijk een nummer geschreven over een kroeg in de fantasie wereld, ‘Altera’, een wereld die nu al tien jaar online bestaat”.

advertentie
advertentie