Jan Schakel en Saskia Werner zijn blij met de nieuwe aanwinst voor het museum.
Jan Schakel en Saskia Werner zijn blij met de nieuwe aanwinst voor het museum. Kees Stap

Nieuw werk Casteelse Poort

2 maart 2022 om 10:14 Overig

Onbekende vrouw door Harmen Meurs

WAGENINGEN De kunstverzameling van museum De Casteelse Poort is een werk rijker. Nog tijdens de expositie ‘Harmen Meurs, een eigenzinnig Kunstenaar’ heeft het museum een werk van deze kunstenaar kunnen aanschaffen.
 

Harmen Meurs (1891-1964) is in Wageningen geboren en heeft het eerste deel van zijn kunstopleiding hier genoten. Er is de laatste jaren vernieuwde interesse in zijn werk en het tijdvak van zijn bloeiperiode. Daarom heeft De Casteelse Poort vorig jaar een tentoonstelling over zijn werk geopend. Tegelijkertijd was er volgens Saskia Werner en Jan Schakel een grote wens om werk van Meurs aan te schaffen: “Wij vonden dat werk van deze in Wageningen geboren kunstenaar in de verzameling van het museum niet mocht ontbreken. Het bestuur heeft daarom een commissie de opdracht gegeven op zoek te gaan naar een werk van Meurs. Dat is in korte tijd gelukt, we zijn heel blij met dit mooie werk dat vanaf nu permanent in het museum te zien is.”

Het aangekochte werk -olieverf op doek - is een portret van een (nog) onbekende vrouw en dateert uit 1920. Het is een werk uit de beginperiode van Meurs en is in een expressionistische stijl geschilderd. Mogelijk is het schilderij een portret van de danseres Florrie Rodrigo. Zij was een huisgenoot van het pand Amstel 190 Amsterdam, waar Meurs met verschillende andere kunstenaars gewoond heeft. Bewijs is er nog niet, maar de zoektocht zal vermoedelijk richting artiestenomgeving gaan.

Naast deze aanschaf was er afgelopen jaar een schenking van een kleiner werk van Meurs: een litho ‘Le viaduct de St. Mammé’ dat tussen 1915-1928 te dateren is. De collectiecommissie heeft daarnaast nog een andere litho ‘en famille’ uit de periode 1930-1939 op een veiling kunnen aanschaffen. 

De tentoonstelling ‘Harmen Meurs, een eigenzinnig kunstenaar’ is met een week verlengd t/m zondag 13 maart. “Ons museum moest twee maanden noodgedwongen de deuren sluiten. We hebben de expositie een week weten te verlengen. Langer kon helaas niet. Veel eigenaren willen hun werk van Meurs weer terug en de zaal in ons museum hebben we nodig voor de tentoonstelling van de Culturele Ronde van 26 maart t/m 10 april.”

advertentie
advertentie