Vluchtelingen uit Oekraïne op de fiets: u kunt helpen.
Vluchtelingen uit Oekraïne op de fiets: u kunt helpen.

Vluchtelingen uit Oekraïne op de fiets: u kunt helpen

Overig

WAGENINGEN Je hoort wel eens beweren dat Nederland 16 miljoen inwoners heeft en 17 miljoen fietsen. Als dat waar is, zou het kunnen zijn dat er hier en daar wat fietsen overschieten. Daarmee zouden de nieuwe Nederlanders, die op zoek zijn naar vrede, veiligheid en een beter bestaan op de fiets kunnen krijgen. Schoon vervoer en tegelijk een vitaler leven. Hoeveel vliegen wil je in een klap hebben?

Welkom in Wageningen is in 2018 begonnen met een fietsuitleen-traject voor mensen die in het AZC in Wageningen verblijven. Dat viel door de Coronamaatregelen nagenoeg stil, omdat vrijwilligers niet meer naar het AZC konden komen. Maar eind 2021 is dit project met een aantal al langer actieve en een aantal nieuwe vrijwilligers en dus een keur aan verschillende talenten, een nieuw leven ingeblazen. 

Er worden fietsen ingezameld, gerepareerd en weer uitgeleend. Meer dan 150 fietsen vonden de afgelopen tijd hun weg naar nieuwe gebruikers in Wageningen. 

Op het moment dat vluchtelingen uit Oekraïne in Wageningen aankwamen is Welkom in Wageningen in samenwerking met de Wageningse Uitdaging en de Gemeente Wageningen extra aan de bak gegaan om ook die nieuwe inwoners van Wageningen fietsen aan te kunnen bieden. Tien nieuwe vrijwilligers kwamen in de benen en knapten, samen met een aantal handige vluchtelingen uit Oekraïne, een groot aantal ingezamelde fietsen op. Op die fietsen rijden nu vele vluchtelingen uit Oekraïne rond in de stad. 

Rotary club Wageningen-Bergpoort en Rotary District 1560 hebben dit initiatief van harte ondersteund en gesponsord met een bedrag van 2.000 euro, vooral besteed aan de inkoop van materialen voor reparatie en het opknappen van de ingezamelde fietsen.

Maar er is een lange wachtlijst van vluchtelingen voor opgeknapte fietsen. En misschien staat in uw schuur ook een fiets die al wat ouder is, waar een en ander aan mankeert, die u niet meer zo vaak gebruikt. Of het nu een kinderfiets, een kleine of een grotere fiets is, elke fiets kan iemand die nu geen fiets heeft, gelukkiger maken. U kunt de fiets zonder afspraak inleveren bij de Chip Shop aan de Churchillweg 29f tijdens openingstijden of zelf daar parkeren wanneer het u uitkomt en de fietssleutel in de brievenbus gooien. Als dat niet lukt, kan de fiets door een vrijwilliger worden afgehaald. Stuur dan een mailtje naar info@welkominwagenigen.nl.

advertentie
advertentie