Food of Cultures bakt hartige taartjes van lupine.
Food of Cultures bakt hartige taartjes van lupine. Lekker Lupine

Lokale lupinebonen op de menukaart

Overig

WAGENINGEN Wageningse horeca ondernemers zetten de lokale lupineboon op het menu tijdens de Dutch Food Week 2022 van 8 tot en met 15 oktober. De nog wat onbekende boon van Nederlandse bodem kan wel wat aandacht gebruiken. Mensen kennen hem nog niet en hebben hem nog nooit geproefd. En als je niet weet hoe hij smaakt, dan blijkt dat een drempel voor velen. De Wageningse horeca pakt de handschoen op om hier verandering in te brengen. Chefs zullen hun gasten daarom verrassen met bijzondere toepassingen van deze duurzame plantaardige eiwitbron en inspireren mensen om straks ook thuis eens vaker deze peulvrucht van eigen bodem te bereiden.

VAN BOER TOT BORD De lokale lupineboon blijkt ook heel goed in wereldgerechten te passen ervaren Mahan van Food of Cultures, Judith van Vreemde Streken, Paula van Paula’s Catering en Christan van het Smaakpark. Denk aan een falafel, Paella, Pokébowl, Curries, Miso, Hummus en borrelhapjes in bladerdeeg. Het was even zoeken, maar nu ervaren we dat de mogelijke toepassingen eindeloos zijn. Nu hebben we extra plantaardige menu opties die ook nog eens van Nederlandse bodem komen. We zagen de lupine letterlijk in onze achtertuin groeien bij teler Han te Ronde in Wageningen of André Jurrius van ekoboerderij de Lingehof in Randwijk. We brengen het dus letterlijk van de boer zó op het bord.

LOKALE LUPINEBONEN Lupine, de variëteit die telers van Lekker Lupine in Nederland telen en afgelopen augustus hebben geoogst levert een eiwitrijk en vezelrijk boontje op dat weinig zetmeel bevat. Het heeft hierdoor ook een echte bite en smaakt wat nootachtig. De lupine is een rustgewas, biedt bodemvruchtbaarheid, versterkt biodiversiteit. Lupine wordt biologisch geteeld en kan goed groeien op arme zandgronden. Een prima alternatief voor alle soja import van ver.  Lekker Lupine, een initiatief van teler André Jurrius en voedselveranderaar Marieke Laméris uit Wageningen zet zich sinds 2020 in om de teelt en afzet van de Nederlandse lupine in balans te laten groeien en heeft als missie: lupine op ieders bord!

Deze actieweek wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Wageningen in het kader van de Voedselagenda 2021-2030 dat onder andere inzet om inwoners en chefs meer plantaardig voedsel te laten bereiden en eten. 

DEELNEMENDE HORECA Deze restaurants en cateraars doen mee; Lev @Hotel de Wereld, Food of Cultures, Vreemde Streken, Paula’s Catering, Bistro en Wijnbar Petit Louis, Streekwaar markt op zaterdag, Smaakpark Ede en ook bij het onlangs geopende Faculty Club Novum in het gebouw Omnia op de campus van Wageningen University & Research.

advertentie
advertentie