Dit team voor de Energiebus staat klaar om de huurders gericht te ondersteunen bij isoleren en bij energie besparen in hun huis
Dit team voor de Energiebus staat klaar om de huurders gericht te ondersteunen bij isoleren en bij energie besparen in hun huis Jan Boer

Wageningen woont duurzaam

30 november 2022 om 18:41 Overig

WAGENINGEN In een tijd met veel energieproblemen wordt het een en ander opgezet om tot besparing te komen. De eerste stap is het goed isoleren, het voorkomen van energieverlies. De Woningstichting, de gemeente, Solidez en het Energieloket hebben de handen ineen geslagen om de huurders hierbij te helpen en te stimuleren: Wageningen woont duurzaam. 

Wijk voor wijk komt men langs voor hulp

Jan Boer

Iris Drost is woonconsulent van de Woningstichting: “Wij vragen aandacht voor de huidige ontwikkelingen. We krijgen veel bezorgde vragen van onze huurders, zoals wat ze kunnen doen op het gebied van energiebesparing en wat wij voor het kunnen betekenen. Daar zijn we mee aan de slag gegaan. We willen ze handvatten geven over wat ze zelf kunnen doen en wat wij kunnen doen”.

Zogenaamde ‘tochtbusters’ gaan vanuit de gemeente op afroep naar huurders toe. Deze mensen bekijken dan de woning, geven tips en bieden de bewoners tot voor 150 euro de mogelijkheid om zelf iets te doen aan isolatie en verdere energiebesparende maatregelen. Als de huurder bezocht wordt kunnen er metingen gedaan worden, tochtstrips geplaatst en wordt het ventileren bekeken. Deze aanpak wordt wijk voor wijk gedaan. Alle huurders krijgen een groot papier met een aantal tips in de bus, waarop men dan kan reageren. Na een reactie krijgt met de ‘tochtbuster’ op bezoek. De aanpak geschiedt wijk voor wijk. Als eerste is Pomona aan de beurt. Inmiddels is er al een aantal verzoeken tot hulp binnen gekomen.
Leo Eldik is energiecoach en schimmelspecialist bij de Woningstichting: “We doen dit samen met de gemeente. Men kan zich via het Startpunt aanmelden. Samen kijken we dan wat er moet gebeuren, bijvoorbeeld het aanschaffen van led-verlichting, radiatorfolie, standby-knoppen, beluchten, ventileren/ Dit laatste is zó belangrijk! We zien nu meer schimmelproblemen, omdat men ramen en deuren meer dicht houdt, dat moet beter. Het is zo fijn om dit te doen, om de mensen bewust te maken van hoe het beter kan”. Iris Drost vult aan: “We willen de mensen flink ondersteunen. Wat we hier doen gaat de huurders helemaal niets kosten, maar ze moeten het zelf wel goed oppakken.

Per voordeur mag met tot 150 euro zelf besteden. De buurtbeheerder bekijkt later of het allemaal aanslaat. Nee, deze actie blijft niet bij één keer. We willen het allemaal goed geregeld hebben met iedereen”. De actie werd gestart bij de Energiebus bij wijkcentrum Pomhorst, waar men de aftrap gaf van de energiebespaaractie en waar men met de betrokken vrijwilligers genoot van een gezamenlijke lunch. Voor meer informatie is er de website www.wageningenwoontduurzaam.nl. Enkele tips: houd radiatoren stofvrij, ontlucht radiatoren regelmatig, laat je cv-ketel afstellen op 60 graden, zorg voor een goede luchtcirculatie de hele dag, douche niet langer dan vijf minuten. Er valt veel te besparen..Op zaterdag 26 november tussen 10.30u en 12.00u kan men in de Pomhorst terecht met alle vragen over energiekosten en verduurzamen. Dit spreekuur is gratis.

advertentie
advertentie