Rita Meijerink (links) en vrijwilliger Ank hebben de handen vol aan het op orde houden van de uitgebreide bibliotheek
Rita Meijerink (links) en vrijwilliger Ank hebben de handen vol aan het op orde houden van de uitgebreide bibliotheek Jan Boer

Bibliotheek van Rumah Kita

26 februari 2023 om 18:07 Overig

WAGENINGEN Verpleeghuis Rumah Kita, gevestigd aan Plein 15 Augustus, is speciaal opgezet voor Indische en Molukse ouderen. Het bijzondere karakter van dit huis blijkt uit alles: het eten, de feestdagen, de toko, de jaarlijkse Pasar Rumah Kita, maar ook de taal, de gewoontes, de aankleding. 

Rumah Kita ligt bij centrum van de stad. Ruim 160 Indische en Molukse ouderen uit heel Nederland vinden er een prettig thuis. Er is een nieuw element bij gekomen, waar bewoners en andere Wageningers veel plezier aan kunnen beleven. Waar in het gebouw vroeger de toko was, is nu een bijzondere bibliotheek. De winkel is naar de hal verhuisd. Rita Meijerink is er de bibliothecaris. “We hadden een zeer bescheiden bibliotheek, zeker in ons vorige tehuis Dennenrust. De bibliotheek was alleen bestemd voor de bewoners. Er werd vaak gezellig voorgelezen bij een kopje thee of koffie en ook het personeel en familie van de bewoners mochten boeken lenen. Inmiddels is de hoeveelheid boeken zo enorm uitgebreid, dat we meer ruimte nodig hadden. Daarnaast wordt de oudere generatie bij ons logischerwijs steeds kleiner, waardoor de familie alles opruimt en zodoende veel boeken bij ons brengt. Vanuit heel Nederland komen er veel boeken naar ons toe”, vertelt Rita Meijerink, die de nodige bibliotheekervaring heeft door haar werk bij de universiteit en het gemeentearchief. Haar moeder, Indisch van afkomst, woont in Rumah Kita. “Ja, ik ben hier helemaal op mijn plaats! De bibliotheek is op woensdag- en vrijdagmiddag geopend van 13u tot 15u. Bewoners, familie, personeel, Wageningers, wetenschappers, studenten, scholieren en alle belangstellenden in de Indische, Molukse, Indonesische cultuur en geschiedenis kunnen hier gratis boeken komen lenen”. De leentijd is een maand. Vrijwilligers helpen bij het reilen en zeilen van de bibliotheek. Men vindt in de bibliotheek boeken met grote letters,ook sprookjes, veel romans in het Nederlands, ook wat in het Engels. Verder atlassen, Indische (niet Indonesische!) poëzie, woordenboeken en nog veel meer. Er staan zeldzame pareltjes tussen. De boeken blijven voor altijd hier in de collectie. Men vindt er kampverhalen, het tijdschrift Moesson vanaf 1960, voor Nederland gemaakt. Inmiddels omvat de bibliotheek vijfduizend titels. Unieke (kunst-) boeken worden niet uitgeleend, die kunnen ter plekke bekeken worden. Anke is vrijwilliger: “Het is fijn, dat onze bibliotheek nu voor iedereen beschikbaar is. We sturen flyers naar scholen en bibliotheken. Per keer kan men in principe één boek komen lenen. We merken, dat onze bewoners de bibliotheek fijn vinden, want zo komen weer herinneringen naar boven. Je vindt hier de complete Indische belleterie”. Met de boekenkar komt men ook bij de bewoners van Rumah Kita langs. Rita Meijerink is naast haar werk voor de bibliotheek ook verantwoordelijk voor het maandblad Soeara Kita, gericht op de Indische en Molukse bewoners van Rumah Kita. Op de pasars (Indische markten) gaan de overtollige boeken voor één euro weg.

advertentie
advertentie