Drie bewoners van het AZC, de burgemeester en een aantal wethouders.
Drie bewoners van het AZC, de burgemeester en een aantal wethouders.

Pluk de dag in de pluktuin

13 maart 2023 om 12:42 Overig

WAGENINGEN Afgelopen vrijdag en zaterdag organiseerde het Oranjefonds NL Doet, de jaarlijkse, landelijke vrijwilligersdagen. Iedereen kon intekenen op het aanbod van vrijwilligersorganisaties in heel Nederland. Pluktuin de Bosrand was een van de Wageningse deelnemers. Het was nog te vroeg in het seizoen om fruit of bloemen te plukken, maar de dag liet zich wel plukken.  

Door Bram van den Ende

Drie bewoners van het AZC kwamen naar de Pluktuin en ook de burgemeester en bijna alle wethouders van Wageningen waren van de partij. Allen aan de slag voor één van de grotere klussen in de pluktuin. Het was natuurlijk hard werken, maar alles ging in een gemoedelijke sfeer. Voornamen werden uitgewisseld en er werd samen thee of koffie gedronken.  

Zaman, Ahmed en Jafeth kwamen via de meedoenbalie van het AZC, een project van het Vrijwilligers Centrum Wageningen. Door de meedoenbalies op de drie opvanglocaties kunnen bewoners vanaf dag een meedoen aan vrijwilligersklussen, sociale activiteiten of taalaanbod in Wageningen. Deze balie wordt mede mogelijk gemaakt door Kansfonds.  

Door de balie kent Zaman al meerdere vrijwilligersorganisaties in Wageningen. Zaman: “Ik help op woensdag bij Oma’s Soep en ik help bij het repareren van fietsen. Ik vind het leuk om buiten het AZC actief te zijn. Het wachten op een beslissing over mijn asielaanvraag duurt al lang genoeg.” Muneer spreekt iets minder goed Engels. Hij toont zich tevreden met zijn knalgele jas, die hij op de markt in Wageningen heeft gekocht. Jafeth: “Ik hoop hier mijn studie internationale handel te kunnen voortzetten.” Ondertussen zijn zij blij om mee te doen aan allerlei activiteiten. 

De Wageningse Collegeleden gingen gezamenlijk aan de slag. Een mooie gelegenheid om iets anders en nuttigs te doen voor de Wageningse samenleving. Dat nuttigs bestond uit het beitsen van de houten borden met aanduidingen van groenten, bloemen en fruit voor de bezoekers. Burgemeester Floor typeert de collectieve bijdrage met: “Het voelt als een dagje teambuilding.” Elk jaar steken de collegeleden de handen uit de mouwen tijdens NL Doet. 

Eigenlijk is iedereen tevreden over de dag. En dat ondanks de vaak lichte regen. Petra, manager van de pluktuin is blij met alle hulp. Als je kijkt naar de inzet van deze vrijwilligers snap je dat helemaal. Petra: “De wegwijsborden zijn weer prachtig en het veld van de dahlia’s is klaar voor het nieuwe seizoen.” 

Wil jouw vrijwilligersorganisatie ook bewoners van het AZC verwelkomen bij activiteiten? Neem dan contact op met Djuna Buizer, Vrijwilligers Centrum Wageningen, via 06-82041405 of participatie@vcwageningen.nl.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie