Amiran Djanachvili, Jaap Meijer, Hans van der Beek en Floor Vermeulen bij de maquette van de voormalige synagoge.
Amiran Djanachvili, Jaap Meijer, Hans van der Beek en Floor Vermeulen bij de maquette van de voormalige synagoge. Kees Stap

Joods Wageningen en WOII

28 maart 2023 om 19:24 Overig

WAGENINGEN De Stichting Joods Erfgoed Wageningen presenteerde donderdag het boek ‘Joods Wageningen en de Tweede Wereldoorlog’. Het boek is geschreven door Ton Steenbergen en Hennie Slotboom-Bitter. Zij hebben het bronmateriaal verzameld dat in het boek verwerkt is onder eindredactie van Francine Püttmann. De opbrengst van het boek is bestemd voor een maquette van de oude synagoge op de hoek Walstraat/Plantsoen.

Francine Püttmann vertelde bij de presentatie hoe het boek tot stand is gekomen. Ton Steenbergen en Hennie Slotboom-Bitter hebben vijf jaar onderzoek verricht. Püttmann heeft van hun teksten een verhaal gemaakt dat een groter publiek aanspreekt. Ook het zoeken van geschikt foto- en beeldmateriaal was een enorme klus. Maar het eindresultaat is volgens Pütmann alle inspanningen waard geweest. “We hebben nu een prachtig, rijk geïllustreerd en overzichtelijk boekwerk van 168 pagina’s vol historische verhalen en persoonlijke geschiedenissen van Joden die tijdens de oorlogsjaren werden vermoord of konden onderduiken in en rond Wageningen.”

Jaap Meijer, bestuurslid van de Stichting Joods Erfgoed Wageningen, overhandigde het eerste exemplaar van het boek aan burgemeester Floor Vermeulen. Volgens Meijer is de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Wageningen nu vastgelegd en heeft het een blijvende plek in de herinnering gekregen. Vermeulen memoreerde dat herdenken en het vertellen van de verhalen belangrijk blijft. “Alleen door de verhalen te blijven vertellen, kunnen we die herinnering levend houden. Met dit boek gebeurt dat. En ik kan daarom alleen maar mijn grote waardering uitspreken en hoop dat veel mensen in Wageningen nu in de aanloop naar 4 en 5 mei maar ook daarna het boek kopen en de inhoud daarmee doorgeven.”

Een extra reden om het boek aan te schaffen, is het feit dat de opbrengst is bestemd voor een maquette van de oude synagoge. Die stond vanaf 1903 op de plek waar nu de kruising Walstraat/Plantsoen is. De synagoge is in mei 1940 verwoest door beschietingen vanaf de Grebbeberg. De Stichting Joods Erfgoed wil de synagoge weer in herinnering brengen. Tijdens de presentatie van het boek, werd ook een gipsen maquette onthuld van de synagoge. Met een maquette van Hans van der Beek als inspiratie heeft kunstenaar Amiran Djanachvili een ontwerp gemaakt van de oude synagoge. De bedoeling is dat die in brons wordt uitgevoerd en een plek krijgt nabij de locatie waar vroeger de synagoge stond. Hiervoor hoopt de Stichting Joods Erfgoed een bedrag van € 14.000 binnen te halen.

Het boek ‘Joods Wageningen en de Tweede Wereldoorlog’ kost € 29,95 en is te koop bij Kniphorst boekverkopers en Museum De Casteelse Poort. Doneren voor de maquette kan via www.joodserfgoedwageningen.nl.

Kees Stap
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie