Cor Meurs, Joke Jonker en Edwin Luijks repeteren voor het toneelstuk van 4 mei.
Cor Meurs, Joke Jonker en Edwin Luijks repeteren voor het toneelstuk van 4 mei. Kees Stap

Toneelstuk voorafgaand aan Stille Tocht

3 mei 2023 om 08:54 Overig

WAGENINGEN Jarenlang startte de Stille Tocht op de avond van 4 mei met een spreker. Dit jaar is het anders. Het Wagenings Werktheater gaat op het bordes van de Johannes de Doperkerk in de Bergstraat een kort toneelstuk opvoeren.

“Wij kregen van de 4 Meiwerkgroep het verzoek of wij iets wilden maken ter overdenking”, zeggen Cor Meurs, Joke Jonker en Edwin Luijks van het Wagenings Werktheater. “Het moest passen in het thema ‘Leven met oorlog’, verder hadden we de vrije hand. Wij vonden het een hele eer dat we gevraagd werden. Hoewel het best spannend is, durfden we de verantwoording wel aan. We hebben een toneelstuk van circa zeven minuten gemaakt dat volgens ons en de 4 Meiwerkgroep prima past bij deze gelegenheid.”
Het Wagenings Werktheater wil nog niet alles verklappen over hun verhaal op 4 mei. Maar ze lichten wel een tipje van de sluier op. “Het gaat over de diefstal van het Wagenings bevolkingsregister in 1943. Wij vertellen het verhaal van Henk Sijnja, een van de degenen die die actie uitvoerden. En van Zwaantje Bosman, verzetsvrouw die woonde op de Wolfswaard waar het bevolkingsregister in een kippenhok werd verstopt. In ons verhaal komen Henk en Zwaantje plotseling een man uit 2023 tegen. Zij spreken hem aan op het feit dat zij in de oorlog voor vrijheid streden, maar dat er vandaag de dag strijd en polarisatie is.”Normaal gesproken speelt het Wagenings Werktheater vooral komische stukken, dit keer uiteraard niet. “We bestaan 20 jaar, dit is een mooie afwisseling van wat we andere jaren doen”, leggen Cor, Joke en Edwin uit. Samen met Corrie Kamphuis vormen zij de harde kern van het Wagenings Werktheater. Regelmatig spelen ook gasten mee. “De Wilde Wereld is ons huistheater, daar brengen wij elk jaar een eigen productie. Op 4 mei spelen we voor het eerst in de buitenlucht met microfoons. Dat zal wennen zijn, maar we kijken er wel naar uit.”
De voorstelling van het Wagenings Werktheater start om 19.00 uur bij de Johannes de Doperkerk in de Bergstraat. Rond 19.15 uur vertrekt daar de Stille Tocht. Via het Joods monument De Levenspoort aan de Walstraat komt de tocht om 19.50 uur bij het ‘Monument voor de Gevallenen’ aan de Costerweg. Hier zijn om 20.00 uur de Dodenherdenking, 2 minuten stilte, gevolgd door het Wilhelmus en de kranslegging.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie