Lekker hockeyen, dat moet bij WMHC (op de foto spelend in het lichtblauw) voor iedereen mogelijk zijn.
Lekker hockeyen, dat moet bij WMHC (op de foto spelend in het lichtblauw) voor iedereen mogelijk zijn. Dick Martens

Hier moet iedereen kunnen hockeyen

9 mei 2023 om 20:18 Overig

WAGENINGEN De Wageningsche Mixed hockeyclub, in de volksmond WMHC geheten is de hockeyclub van Wageningen. Hockey is best een dure sport. Elk lid moet naast de contributie voor de kosten van kunstgrasvelden, clubhuis, trainers, ook kleding, hockeystick, scheenbeschermers, hockeyschoenen en een bitje aanschaffen om op een goede en veilige manier het hockeyen te kunnen beoefenen. Dat riep toch de nodige vragen op, onder andere of er een mogelijkheid was om bijvoorbeeld een korting op de contributie te kunnen geven. WMHC-voorzitter Teun de Jong geeft aan, dat daar wel degelijk over is nagedacht.

,,Deze vraag kwam van een ouder of ouders die niet over voldoende financiële middelen beschikken om de contributie te kunnen voldoen, maar wel hun kinderen dolgraag willen laten hockeyen”, legt de Jong uit. ,,In veel gevallen komen jeugdleden eerst bij WMHC via de zogenaamde probeertrainingen, die zijn bij ons gratis. En als het dan goed bevalt, willen deze kinderen graag verder meedoen met hockeyen, maar de ouder of ouders kan of kunnen het dan helaas niet betalen. Maar wij willen als hockeyclub toegankelijk zijn voor een breed publiek en zeker waar het gaat om kinderen die al kennis hebben gemaakt met de hockeyclub en graag door willen, maar financieel eigenlijk niet kunnen.”

De gemeente Wageningen heeft daar onder meer een fonds voor in het leven geroepen om dit te ondersteunen. ,,Dat is het zogenaamde ‘ik doe mee fonds’ (https://www.ikdoemeefonds.com). Met behulp van dit fonds kunnen kinderen al tot € 250,- per jaar steun krijgen om ‘mee te doen’ met onder andere sport of muziek, of om ook eens een bezoek te brengen aan een museum, of deel te kunnen nemen aan een schoolkamp. Voor volwassenen is dit een bedrag van € 150,00 per jaar.” Toch blijkt dit in enkele gevallen voor een sport als hockey nog niet voldoende. ,,Daar hebben we een modus voor gevonden. Om een lidmaatschap van WMHC mogelijk te maken, hebben we besloten om iedereen die in aanmerking komt voor het ‘ik doe mee fonds’, een korting van 50% te geven op de contributie. Inclusief de zaalhockey komen de totale kosten voor 1 seizoen lidmaatschap dan ongeveer op € 250,- per jaar. Dit is afhankelijk van leeftijd en toeslagen. Hiermee maken we het mogelijk dat iedereen met behulp van het ‘ik doe mee fonds’ ook bij WMHC mee kan komen doen. Lekker trainen in een leuk team, waarmee je ook je wedstrijden kan gaan spelen. Dat moet voor iedereen mogelijk zijn.”

Maar bij WMHC denkt men alweer verder. ,,We zijn nog bezig om een intern eigen fonds op te richten die het mogelijk maakt deze doelgroep te ondersteunen met het beschikbaar stellen van het benodigde materiaal voor het hockeyen. Dus een hockeystick, kleding, schoenen, een bitje en scheenbeschermers. Hiermee willen we het als vereniging mogelijk maken dat iedereen die graag willen hockeyen, ook kan komen hockeyen hier bij WMHC.” 

Voor meer info: www.wmhc.nl

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie