Afbeelding
Foto door form PxHere

Vier tips voor het vergelijken van energieleveranciers

Partnercontent

Ga je voor het eerst een contract afsluiten met een energieleverancier? Wist je dat als je al een energieleverancier hebt en je gaat verhuizen, je meestal het contract met je huidige leverancier mee kunt nemen? Heb je nog geen energieleverancier of ben je op zoek naar een nieuw contract dan is het belangrijk dat een leverancier past bij je situatie en je idealen. Zo kun je ook de beste energievergelijker gebruiken die je kan helpen de verschillen tussen aanbieders te identificeren. Het is altijd goed om goed na te denken over de onderstaande zaken voordat kiest voor overstappen van energieleverancier

Je verbruik 

De vergelijkingswebsites vragen vaak om een schatting van het verbruik. De prijs die je voor gas betaalt, is namelijk opgebouwd uit verschillende componenten. Het bedrag wordt bepaald door het tarief voor de energie, de kosten voor het transport van de energie, btw, leveringskosten en de energiebelasting. Door je verbruik goed in te schatten, zie je eenvoudig welke aanbieder in je situatie het voordeligst is. Als je geen idee hebt, kun je altijd de vorige bewoner vragen naar het gebruik ervan. Eventueel zou je de verhuurder van het pand ook nog kunnen vragen voor hulp op dit gebied.

Looptijd van het contract

Is het maandelijks opzegbaar of heeft het een minimale looptijd? Weet je nog niet precies hoelang je in je nieuwe kamer, studio of appartement blijft, dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor een flexibel contract, dat je maandelijks opzegt. Kies je voor een contract met een bepaalde looptijd, dan is het slim om ook voor vaste tarieven te kiezen. Anders kan de aanbieder de prijs verhogen zonder dat je zonder boete van aanbieder kunt veranderen, wat bij variabele tarieven namelijk mogelijk is bij een energiecontract. Denk dus goed na over de looptijd van het abonnement!

Korting voor nieuwe klanten

Veel energieleveranciers geven nieuwe klanten een fikse korting, een welkomstbonus. Mooi hoor! Houd er rekening mee dat deze kan komen te vervallen als je je niet aan de gemaakte afspraken houdt. Sommigen geven de welkomstkorting niet als je het energiecontract tussentijds opzegt of als je niet genoeg geld op je rekening hebt staan om te betalen. Alsnog is het natuurlijk een goed idee om te kiezen voor een energieabonnement waarbij je een korting krijgt als nieuwe klant. Hierdoor kun je namelijk geld besparen op je energierekening en wie wil dat nu niet?!

Groene of grijze stroom

Als je duurzaamheid van belang vindt dan is het een goed idee om bij het vergelijken van de energieleveranciers te kiezen voor groene stroom. Ook moet je natuurlijk rekening houden met de duurzaamheid van het nutsbedrijf zelf. In ons land zijn er tegenwoordig gelukkig veel duurzame energiemaatschappijen te vinden die allemaal groene stroom kunnen leveren, wat zowel uit het buitenland als uit Nederland zelf kan komen. Een nadeel van groene stroom is dat dit vaak net wat duurder is dan grijze stroom. Hier moet je rekening mee houden als je graag zo weinig mogelijk wilt betalen voor je energieverbruik.

advertentie
advertentie