Afbeelding
Afbeelding van Nattanan Kanchanaprat via Pixabay

Besparen met zonnepanelen

19 oktober 2021 om 10:22 Partnercontent

Steeds meer huishoudens kiezen ervoor om zelf elektriciteit op te wekken door middel van zonnepanelen. Dit is niet gek, want zonnepanelen hebben velen voordelen. Zo zijn zonnepanelen goed voor het milieu doordat u zelf groene energie opwekt. Dit zorgt voor een verlaging van de CO2-uistoot van uw huishouden. Daarnaast zal het energielabel van uw huis verbeterd worden, waardoor de waarde van uw huis kan stijgen. Maar misschien nog wel het belangrijkste: u bespaart geld op uw energiekosten. Maar hoeveel is dit eigenlijk?

Hoe bespaart u met zonnepanelen?

Het aanschaffen van zonnepanelen kan een flinke investering zijn. Toch kunt u met zonnepanelen op lange termijn veel geld besparen. Doordat u met zonnepanelen uw eigen energie kunt opwekken, kunt u flink besparen op u energierekening. Over het algemeen heeft u uw zonnepanelen al na 7 jaar terugverdiend. 

Welke factoren spelen hier mee?

Hoeveel u precies kunt besparen met de aanschaf van zonnepanelen is van allerlei factoren afhankelijk:

• Het rendement van een pv-paneel en omvormer

Zo maakt het uit wat voor soort zonnepanelen u aanschaft of heeft aangeschaft. De kwaliteit van de panelen en daarmee het vermogen dat een zonnepaneel heeft is van groot belang. Daarnaast is de kwaliteit van de omvormer ook niet geheel onbelangrijk. De omvormer zorgt ervoor dat de energie afkomstig van de zonnepanelen omgezet wordt naar stroom, die u direct kunt gebruiken. Hoe hoger de kwaliteit van de omvormer, hoe hoger het rendement van uw zonnepanelen zullen zijn. De hoeveelheid energie die opgewekt wordt per pv-paneel, ook wel uitgedrukt in kilowattuur, is van belang bij het bereken van de besparing met zonnepanelen.

• De hoeveelheid zon op uw zonnepanelen

Naast het rendement van uw zonnepanelen is de hoeveelheid zon die uw zonnepanelen zullen krijgen ook belangrijk om de besparing van uw zonnepanelen te berekenen. Dit heeft voornamelijk met twee factoren te maken: de hellingshoek van de zonnepanelen en de mogelijke schaduw waarin de zonnepanelen geplaats worden. Het meeste rendement zal gehaald worden wanneer de zonnepanelen een ideale hellingshoek hebben en daardoor de meeste zon kunnen ontvangen. Op een plat dak is dit relatief makkelijk te realiseren en kunnen de panelen ook op de perfecte richting geplaatst worden. Op een schuin dak zal dit iets lastiger zijn. Een professionele installateur kunt u adviseren over wat de beste plek is om uw zonnepanelen te plaatsen. Daarnaast zal een zonnepaneel natuurlijk meer rendement hebben wanneer deze volle zon kan krijgen in plaats van dat deze in de schaduw ligt. De ligging van de panelen is dan ook zeer belangrijk wanneer uw wilt berekenen hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen.

• Het aantal panelen en het verbruik

Per huishouden zijn er grote verschillen in het energiegebruik. Over het algemeen verbruikt een groter huis meer dan een kleiner huis en is het ook afhankelijk van hoeveel personen er in uw huis wonen. Hoeveel energie uw huishouden verbruikt is dan ook belangrijk om het aantal zonnepanelen op af te stemmen. Bent u benieuwd hoeveel zonnepanelen aangeraden worden voor uw huishouden, vraag advies bij een service installatiebedrijf gespecialiseerd in zonne-energie zoals Feenstra.

Hoeveel kunt u besparen met zonnepanelen

Hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen is van allerlei factoren afhankelijk en niet bij alle huishoudens hetzelfde. Hoewel dit per huishouden dus flink kan verschillen, bespaart een gemiddeld huishouden €700,- per jaar aan energiekosten. Bent u benieuwd wat u kunt besparen met zonnepanelen? Vraag advies aan Feenstra, die gespecialiseerd is in het plaatsen en installeren van zonnepanelen.

advertentie
advertentie