Afbeelding
Foto: Pixabay

Run op zelftesten leidt tot tekorten in winkels

28 december 2021 om 07:00 Partnercontent

Zelf een coronatest uitvoeren is populair, mede doordat de Nederlandse regering opriep om niet direct een afspraak te maken bij een GGD-locatie. De GGD-locaties konden het flink opgelopen aantal testafspraken dit najaar nauwelijks nog aan. Daar waar lang niet iedereen corona bleek te hebben. De omslag in het weer maakt dat men al snel verkouden raakt of grieperig is. Met een zelftest voeren zij een eerste check uit. Is de zelftest positief? In dat geval is het belangrijk om alsnog langs een GGD-locatie te gaan voor een coronatest. Op deze manier houdt men zicht op het aantal besmettingen in Nederland. De run op de zelftesten leidde er eerder dit najaar toe, dat veel winkels zonder voorraad kwamen te zitten. Het online bestellen van de zelftesten is nog wel mogelijk. 

Naast zelftesten ook mondkapjes populair

Niet alleen de zelftesten werden door een groot aantal consumenten in huis gehaald. Ook de mondkapjes zijn terug van weggeweest. Ze waren nog verplicht in het openbaar vervoer, maar niet langer in bijvoorbeeld winkels. Al snel werd die versoepeling van de coronaregels teruggedraaid. In de periode na deze versoepelingen liep het aantal besmettingen al snel weer op, mede door het slechte weer in het najaar. Mensen zaten vaker binnen en dicht op elkaar, wat het risico op een besmetting met het coronavirus sterk verhoogde. Daar kwam de slechte ventilatie in veel panden nog bij. Het terugdraaien van de versoepelingen leidde ertoe dat men een nieuwe voorraad mondkapjes in huis haalde. Een tekort zoals we dat begin 2020 zagen bleef nu uit, voor wat betreft de mondmaskers. 

Veel onzekerheid over nieuwe mutatie coronavirus

Enkele weken terug ontdekte men ook in Nederland de eerste besmetting met de nieuwe mutatie van het coronavirus; de omikron variant. Nederland is zeker niet het enige land waar de mutatie voorkomt. Inmiddels is in tientallen landen wereldwijd een besmetting met deze variant opgemerkt. Het zorgt voor grote zorgen onder experts, die vrezen dat de besmettelijkheid van de omikron variant veel hoger ligt dan bij de delta variant. Op dit moment komen beide varianten voor, al is de verwachting dat de nieuwe mutatie uiteindelijk dominant zal worden. Een hoge besmettelijkheid maakt dat de druk op de zorg in Nederland zeer waarschijnlijk opnieuw zal toenemen als het aantal besmettingen niet in de hand wordt gehouden. 

Boosterprik noodzakelijk om druk op zorg te beperken

Niet alleen het aantal besmettingen moet in de hand worden gehouden om de druk op de zorg niet te versterken. Ook is het belangrijk dat een zo groot mogelijke groep burgers een boosterprik krijgt toegediend. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat de twee vaccinaties die men tot nu toe gehad heeft, onvoldoende weerstand bieden aan de nieuwe omikron variant. Een boosterprik is noodzakelijk om die weerstand te verbeteren. Inmiddels hebben de meeste zestigplussers die dat willen een derde prik gehad. Nederland probeert iedere achttienplusser eind januari van een boosterprik te hebben voorzien, als zij dat willen. Niet iedereen staat te springen om nog een prik tegen het coronavirus.  

advertentie
advertentie