Afbeelding
Foto door RODNAE Productions via Pexels

Letselschade en bedrijfsongeval, hoe zit het eigenlijk?

19 januari 2022 om 15:16 Partnercontent

Je moet er niet aan denken. Maar het gebeurt helaas toch regelmatig. Een ongeval op de werkvloer. Waar gehakt wordt vallen spaanders is nou eenmaal niet voor niks een bekende uitdrukking, net als een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is erg, niemand wil het, maar het gebeurt. En dan? 

Wanneer, hoe en bij wie moet je een bedrijfsongeval melden? Als werknemer moet je een ongeval op het werk altijd melden aan je werkgever. De werkgever moet het vervolgens in sommige gevallen melden bij de arbeidsinspectie. Als werkgever ben je aansprakelijk voor de schade bij een bedrijfsongeval behalve als je kunt aantonen dat je alle maatregelen hebt genomen om een dergelijk ongeval te voorkomen. Als een werknemer bij een bedrijfsongeval gewond raakt heeft hij recht op schadevergoeding. Dat kan behoorlijk oplopen. De werkgever doet er daarom goed aan zich voldoende te verzekeren. 

Als zo’n ongeluk zich voordoet is dat natuurlijk flink schrikken. Een of meerdere collega’s zijn gewond, het is niet meteen duidelijk hoe erg het is, hoe het verder zal gaan, wat er nou precies gebeurde. De wereld lijkt even stil te staan, maar begint dan toch weer door te draaien. Het werk moet op de een of andere manier doorgaan en het liefst in een goede sfeer. 

Het laatste dat je dan wilt is gedoe en getouwtrek over de schuldvraag, de aansprakelijkheid, de hoogte van de schadevergoeding en wat dies meer zij. De regelgeving op dit gebied is uitgebreid en best ingewikkeld. Alleen al de vraag of je het ongeval moet melden bij de inspectie is een ingewikkelde. Het is daarom voor beide partijen niet verkeerd om hulp van experts in te schakelen, bijvoorbeeld van de letselschadejuristen van Wijs letselschade.

Wetten en regels

Juridisch is er een hoop te zeggen over bedrijfsongevallen en letselschade. Het is een vak apart om je al die regels eigen te maken en goed de weg te weten in de jurisprudentie (eerdere rechterlijke uitspraken in soortgelijke gevallen). Het inschakelen van een gespecialiseerde jurist betekent overigens zeker niet automatisch dat je als werkgever en werknemer als elkaars tegenpartijen voor de rechter de strijd met elkaar aangaat over de schuldvraag en/of de hoogte van de schadevergoeding. Integendeel,  juist door op tijd hulp in te schakelen van iemand met verstand van zaken kun je voorkomen dat er gedoe ontstaat en je als partijen tegenover elkaar komt te staan. Samen met de specialist doorlopen werkgever en werknemer dan de benodigde stappen en procedures. 

Een goede jurist zal altijd proberen de partijen er samen op een goede manier uit te laten komen zonder dat er een rechter aan te pas hoeft te komen. Het is voor iedereen beter als werkgever en werknemer samen verder kunnen of zonder vijandigheden uit elkaar kunnen gaan.. Denk alleen al aan het loyaliteitsconflict waarin collega’s terecht komen als er een juridische strijd ontstaat na een bedrijfsongeval. Voorkomen is beter dan genezen geldt voor het ongeval zelf, maar zeker ook voor de nasleep ervan.  

advertentie
advertentie