Afbeelding
Foto: Shutterstock

VCA: wat is het en waarom is het belangrijk?

Partnercontent

Veel werknemers en werkgevers kunnen er niet meer omheen: VCA. VCA wordt steeds belangrijker in veel branches. Maar wat is VCA eigenlijk? En in welke branches is het verplicht? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over VCA.

Wat is VCA?

VCA staat voor Veiligheid, milieu en gezondheid Checklist Aannemers. Wanneer je een VCA certificaat hebt behaald, kun je aantonen dat je veilig te werk gaat en dat je je ook bewust bent van het milieu tijdens het werken. Aangezien het erg belangrijk is om veilig te werken, wordt VCA steeds belangrijker. Hiermee worden namelijk ongevallen en nare incidenten vermeden. Wil je meer leren over ontruiming en brand? Volg dan een BHV cursus.

In welke branches is VCA verplicht?

VCA wordt in steeds meer branches verplicht. Zo is het al jarenlang erg belangrijk in de bouwsector. Maar niet alleen in de bouwsector, ook in de binnenvaart of in de scheepsbouw is het verplicht. Ook in de groenvoorziening, elektrotechniek en meubelbranche kun je niet meer zonder VCA diploma.

Welke VCA diploma’s kan ik halen?

Er zijn verschillende VCA diploma’s waar je uit kunt kiezen. Je kunt op elke leeftijd een erkende diploma behalen. Kies de diploma die bij jouw werkzaamheden aansluit en begin met leren!

VCA Basis

VCA Basis is voor werknemers die op de werkvloer werken. Denk aan technici of onderhoudsmedewerkers. Wanneer je dit certificaat hebt behaald, beschik je over de basiskennis wat betreft veiligheid, milieu en gezondheid.

VCA VOL

VCA VOL is gericht op leidinggevenden en ZZP’ers. Bij VCA VOL wordt er specifiek ingegaan op items waar leidinggevenden mee te maken hebben. Hierdoor leer je alles over de regels waaraan jij zelf moet voldoen en waaraan de medewerkers moeten voldoen.

VCU VIL

VCU VIL is geschikt voor intercedenten en leidinggevenden. Wanneer je jouw VCU VIL certificaat hebt gehaald, kun je aantonen dat je voor medewerkers de veiligheid op de werkvloer wil bevorderen en dat je ook de gezondheid van medewerkers wil beschermen. 

advertentie
advertentie