Afbeelding
Foto: Pixabay

Toe aan een nieuwe fietsaccu? Kies voor een gereviseerd exemplaar

4 augustus 2023 om 12:42 Partnercontent

Sneller van A naar B reizen, minder vermoeid raken en comfortabeler vooruit trappen? Wie graag in beweging blijft, maar het zichzelf ook makkelijk wilt maken, kiest voor een elektrische fiets. In Nederland stappen steeds meer mensen, zowel jong als oud, over op een e-bike. Het grote verschil met een reguliere fiets is dat deze over een elektrische motor beschikt. Die motor wordt door een oplaadbare batterij aangedreven: de fietsaccu. Het oplaadbare karakter van die accu maakt ook een oplader voor een elektrische fiets een essentieel onderdeel van het gebruik van dit vervoermiddel.

De oplader van een fietsaccu gebruiken

Een fietsaccu-oplader is eenvoudig in gebruik. De oplader werkt op bijna dezelfde manier als opladers van andere elektrische apparaten. Hij heeft een aansluiting die op de oplaadpoort van de accu past en het andere uiteinde wordt op een stopcontact aangesloten. Bij sommige opladers gaat er een lampje branden dat aangeeft dat het oplaadproces gaande is. Doorgaans kost het een aantal uur voordat de fietsaccu weer helemaal vol is.

De levensduur van de oplader

Net zoals de fietsaccu zelf wordt ook de levensduur van zijn oplader door uiteenlopende factoren beïnvloed. Hierbij valt te denken aan de intensiteit van het gebruik ervan, maar ook de plaats waar deze wordt bewaard. Deze dient koel en droog te zijn en niet in contact te komen met direct zonlicht. Ongeacht hoe voorzichtig je bent in het gebruik van de oplader, kan in de loop der tijd toch een moment aanbreken waarop deze het einde van zijn levensduur heeft bereikt.

Aandachtspunten bij de aanschaf

Het aanschaffen van een nieuwe fietsaccu-oplader is voor de meeste mensen geen dagelijkse bezigheid. Enkele aandachtspunten om in overweging te nemen zijn de kwaliteit, de veiligheidscertificering en het voltage. Dit laatste moet overeenkomen met het voltage van de fietsaccu. Een veiligheidscertificaat geeft op zijn beurt aan dat de oplader volgens de geldende normen is getest. Dat betekent dat het risico op oververhitting of zelfs kortsluiting minimaal is.

Refurbished exemplaren

Te allen tijde is het belangrijk om de compatibiliteit van een oplader te controleren. Niet iedere oplader is immers geschikt voor iedere e-bike. Het is dus van belang om het juiste model te kiezen. Er zijn tal van opladers op de markt, elk met zijn eigen kenmerken. Bij KWS Seuren vind je een zeer ruim aanbod aan zogeheten refurbished fietsaccu’s. Dat zijn tweedehands accu’s die zorgvuldig gereviseerd zijn en bijna dezelfde prestaties kunnen leveren als een gloednieuw exemplaar.

Je eigen fietsaccu laten reviseren

Gereviseerde fietsaccu’s zijn bijna net zo goed als nieuwe en worden bij de bovengenoemde aanbieder tegen aantrekkelijke prijzen én inclusief twee jaar garantie verkocht. Overigens ben je bij diezelfde expert ook aan het juiste adres wanneer je je eigen fietsaccu wilt laten reviseren. Op beide manieren maak je een verantwoorde, duurzame keuze die bijdraagt aan de circulaire economie en tegelijkertijd garantstaat voor heel wat kilometers onbezorgd fietsplezier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie