Afbeelding
Foto: iStock

Een veiligere toekomst voor vrachtwagenchauffeurs door nieuwe technieken

25 augustus 2023 om 14:22 Partnercontent

De logistieke sector speelt een essentiële rol in de economie van Gelderland en daarbuiten. Met ongeveer 2700 logistieke bedrijven in de regio is het duidelijk dat deze sector een belangrijke werkgever is en bijdraagt aan de groei van de regionale economie. Echter, een uitdaging waar de logistieke sector momenteel mee te maken heeft, is het tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Dit tekort aan vrachtwagenchauffeurs kan verschillende oorzaken hebben, waaronder vergrijzing van het huidige personeelsbestand, gebrek aan instroom van jonge chauffeurs, en de aantrekkelijkheid van andere sectoren voor potentiële werknemers. Wel is er veel verandering in de systemen van de vrachtwagens wat het aantrekkelijker maakt om voor dit beroep te kiezen. Deze systemen motiveren nieuwe mensen hopelijk om hun oog op het vak te laten vallen. Je vrachtwagen rijbewijs in Nijmegen kun je hier halen.

Meer veiligheid door technologie

Nieuwe systemen in vrachtwagens bieden meer veiligheid voor vrachtwagenchauffeurs en andere weggebruikers. Onderzoek en studies hebben onmiskenbaar aangetoond dat deze technologieën, waaronder lane departure warnings en collision avoidance systems, een aanzienlijke bijdrage leveren aan het verminderen van ongevallen op de weg. Lane departure warnings waarschuwen chauffeurs wanneer ze onbedoeld hun rijbaan verlaten, wat vooral nuttig is tijdens lange ritten waar vermoeidheid een rol kan spelen. Collision avoidance systems detecteren dreigende botsingen en kunnen automatisch remmen om een aanrijding te voorkomen of de impact ervan te verminderen.

Deze bevindingen leggen een sterke nadruk op de cruciale rol van grondige training in het effectieve gebruik van deze technologische systemen. Terwijl deze systemen de veiligheid verhogen, is het essentieel dat chauffeurs bekend zijn met hun werking, beperkingen en reactiepatronen. Een inadequate kennis van deze systemen kan leiden tot verkeerd begrepen waarschuwingen of valse gevoelens van veiligheid. Daarom moeten opleidingsprogramma’s zoals rijschool Ede voor vrachtwagenchauffeurs gericht zijn op het aanleren van de juiste reacties op de signalen van deze systemen en het begrijpen van hun rol als aanvulling op de rijvaardigheden van de chauffeur.

Dataverzameling voor betere skills

Ook wordt er meer data verzameld over het rijgedrag van de chauffeurs. Dankzij ingebouwde sensoren en data-verzameling mechanismen worden nu gedetailleerde gegevens verzameld over het rijgedrag van chauffeurs tijdens hun ritten. Deze gegevens bevatten informatie zoals snelheid, rem gebruik, acceleratie en zelfs bochtengedrag. Wat ooit een subjectief beoordelingsproces was, is nu verschoven naar een objectieve en feitelijke benadering.

Deze overvloed aan verzamelde data opent de deur naar een gepersonaliseerde en data-gedreven aanpak voor feedback en evaluatie. Chauffeurs kunnen nu individuele rapporten ontvangen die inzicht bieden in hun rijgedrag, zowel positief als potentieel risicovol. Deze feedback kan worden gebruikt om sterke punten te benadrukken en gebieden te identificeren die verbetering behoeven. Bijvoorbeeld, als de data aangeven dat een chauffeur regelmatig abrupt remt, kan dit een aanleiding zijn voor gerichte training in defensief rijden of anticiperen op verkeerspatronen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie