Robert-Jan van Steenbergen (l) eindigde keurig als nummer zestien in de voorste gelederen. Hier is hij op weg naar de winst op clubgenoot Gerard Zijlema.
Robert-Jan van Steenbergen (l) eindigde keurig als nummer zestien in de voorste gelederen. Hier is hij op weg naar de winst op clubgenoot Gerard Zijlema. Foto: Hans Kromhout

Machiel Weistra kan zich meten met de wereldtop

Algemeen

WAGENINGEN - Machiel Weistra is pas achttien jaar maar ontwikkelt zich steeds meer tot een topspeler. Hij kan zich bij tijd en wijlen al meten met de ‘grote jongens’. In Nijmegen leverde dat een zesde plaats op maar in Brunssum stond hij toch maar mooi op de laagste trede van het erepodium. Met een eclatante overwinning op zak tegen WK-finalist Christian Niami en een knappe remise tegen de voormalige vice-wereldkampioen Jean-Marc – El Animal – Ndjofang. Het nieuwe toptalent van de Wageningse ereklasser WSDV won in totaal vijf partijen, speelde er drie remises en en liet zich alleen – in een dun standje – foppen door grootmeester Hein Meijer die overtuigend toernooiwinnaar werd. Ndjofang, Weistra en Niami volgden in deze volgorde op twee punten afstand.

WSDV was zoals gebruikelijk onder de naam WSDV & Friends met een grote delegatie naar Zuid-Limburg getrokken en had daar gezamenlijk een vakantiewoning betrokken. Marcel Monteba speelde bepaald niet zijn beste toernooi, liet diverse malen de winst liggen, maar eindigde toch nog met elf punten als nummer veertien. Dat was twee plaatsen beter dan penningmeester Robert-Jan van Steenbergen die derhalve keurig in de voorste gelederen streed, evenals secretaris Hans Kromhout met plek achttien en ook elf punten op zak een zeer tevreden mens.

Veteraan Nico Valkenburg (33ste), chef-kok Gerard Zijlema 39ste), Bas van Berkel (40ste) sprokkelden allen negen punten bijeen. Van Berkel stuntte met een zege op Losseni Savané.

Remisekoning

Voorzitter Gerhard Gerritsen was de remisekoning (6x) waar één winstpartij en twee nederlagen tegenover stonden. Marjory Feyt speelde vorige jaar in Brunssum het toernooi van haar nog jonge leven maar maakte in de slotfase te veel fouten wat haar onnodig averij bezorgde. Met toch nog zeven punten eindigde zij in een veld van 72 deelnemers als 63ste. Ze kon wel pronken met een knappe remise met haar veel sterker geachte clubgenoot Hans Kromhout.

Het Baarn Open werd een prooi voor wereldkampioen Alexander Schwarzman die ook komend seizoen weer de WSDV-geleden gaat versterken. De ervaren Rus gaf in zeven partijen alleen een punt af aan Jean-Marc Ndjofang die ook hier tweede werd.