Annemiek van Vleuten ontving van burgemeester Floor Vermeulen de zeefdruk 'Wagenings DNA'. Foto: Guy Ackermans
Annemiek van Vleuten ontving van burgemeester Floor Vermeulen de zeefdruk 'Wagenings DNA'. Foto: Guy Ackermans

Het Wagenings DNA van Annemiek

11 augustus 2021 om 12:44 Algemeen

Door Kees Stap

“Ik hoop dat ik met mijn medailles mensen inspireer om door te gaan, ook als het even tegenzit. Als dat lukt, maakt het me trotser dan hard te fietsen.” Annemiek van Vleuten werd donderdagavond op het stadhuis gehuldigd voor haar gouden en zilveren medailles op de Olympische Spelen. 

Wageningen – De huldiging vond plaats in het bijzijn van familie en vrienden. Uiteraard was een trotse moeder Ria, zo onderhand zelf een bekende Nederlander, ook aanwezig. Annemiek werd door diverse mensen in het zonnetje gezet. Peter Stokvisch, de voorzitter van toerfietsclub TCW’79, hoopt dat de prestaties van Annemiek veel meisjes en vrouwen inspireren om zelf ook te gaan fietsen. “Meid, wat zijn wij trots jou. Ik kan me nog goed herinneren hoe jij bij onze club binnenkwam. Al snel was je de haantjes in de sterkste groep te snel af. Mooi dat je tot op de dag van vandaag lid bent. We gaan komend jaar een nieuw spandoek voor je maken bij ons clubhuis.”

Na een speciaal voor Annemiek geschreven gedicht van stadsdichter Ellen van der Kolk, mocht een trotse burgemeester Floor Vermeulen zijn grote waardering uitspreken. “Heel Nederland is trots op jou, heel Wageningen is trots op jou. Maar jij bent ook trots op Wageningen. Een mooi symbool is daarvoor de foto die jij vanuit Tokyo op Twitter plaatste. Goeiemorgen, schreef je, en op je bed lagen de gouden en de zilveren medaille. Maar wat mij opviel was je kussensloop. Daar viel te lezen ‘Goeiemorgen, je wordt wakker in Wageningen’. Heel bijzonder dat je dit kussensloop, een souvenir van je studententijd in Wageningen, helemaal meesleept naar Tokyo. Je hebt dan ook het Wagenings DNA. Je bent internationaal. Zo heb je na je overstap naar Movistar deze winter ook meteen maar even Spaans geleerd. Je bent een onderzoeker. Je hebt geanalyseerd wat voor jou het beste werkte om je prestatie ooit te leveren.”

Om dat Wageningse DNA te benadrukken, overhandigde Vermeulen als cadeau een zeefdruk ‘Wagenings DNA’ van kunstenaar Twan de Vos. Ook mocht Annemiek voor de vijfde keer het Wagenings Gedenkboek tekenen. Dat voorrecht is bestemd voor Wageningers die een bijzondere prestatie hebben verricht. Volgens Vermeulen houdt de gemeente al een zesde pagina voor haar vrij. “Volgend jaar wordt de Tour de France voor vrouwen verreden. Dat is een nieuw doel voor jou. En we weten allemaal wat er gebeurt als jij ergens je zinnen op zet.”

In haar dankwoord refereerde Annemiek aan haar eigen DNA. “Mijn vader en moeder zitten in mijn genen. “Niet opgeven, maar altijd doorgaan ook bij tegenslagen. Dat optimisme heb ik van hen meegekregen. Deze medailles zijn de kers op de taart. Maar ik heb het meest genoten van de weg er naar toe.”

advertentie
advertentie