Afbeelding
aangeboden door unive.nl

Onterecht ontslagen? Dit kun je doen

24 juni 2021 om 13:42 Algemeen

Je baan verliezen is een van de vervelendste dingen die er zijn. Vooral als je onterecht ontslagen wordt. Gelukkig sta je vaak sterker in je recht dan je denkt. Hier lees je wat je het beste wel en niet kunt doen bij onterecht ontslag. Ook vertellen we wat een goed moment is om rechtshulp in te schakelen.

Je rechten bij onterecht ontslag

Als je denkt dat je onterecht ontslagen bent, dan heb je als werknemer verschillende rechten. Zo mag je je werkgever vragen om de arbeidsovereenkomst te herstellen. Als je baas niet wil meewerken, dan kun je de kantonrechter vragen om de overeenkomst te herstellen. Als de kantonrechter hiermee instemt, dan werk je weer in dienst van je werkgever. Dit lukt wel alleen in sommige gevallen.

Ook mag je vragen om een schadevergoeding (ontslagvergoeding). Dit doe je door een juridische procedure te starten tegen je werkgever. Als je verzekerd bent voor rechtsbijstand, schakel dan een advocaat in via je rechtsbijstandsverzekering. Deze advocaat kan je helpen met de procedure.

Als je niet verzekerd bent, dan kun je rechtshulp on demand inkopen. Je betaalt dan vooraf een vast bedrag voor een advocaat. De advocaat zal de zaak voor je bekijken en bepalen of het ontslag onterecht is. Als dit zo blijkt te zijn, zal de advocaat je professioneel advies geven en helpen om het ontslag aan te vechten.

Schrijf een protestbrief

Zorg in ieder geval dat je zo snel mogelijk in actie komt bij een onterecht ontslag. Als je het niet eens bent met je ontslag, dan is het namelijk belangrijk dat je dit direct laat weten aan je werkgever.

Ben je schriftelijk ontslagen? Meld je werkgever dan via een stevige e-mail of een brief dat je het niet eens bent met dit besluit. Als je telefonisch of tijdens een gesprek met je werkgever wordt ontslagen, stuur na dit gesprek dan een duidelijke e-mail of brief waarin je nogmaals laat weten dat je niet akkoord gaat met je ontslag.

Het is belangrijk om je bezwaar schriftelijk te maken. Op die manier kun je namelijk bewijzen dat je je ontslag hebt aangevochten. Zorg dat je in je e-mail of brief ook aangeeft dat je nog steeds kunt en wilt komen werken. Door dit te doen, sta je straks sterker in je recht.

Wanneer is een ontslag onterecht?

Er zijn allemaal situaties waarin je niet ontslagen mag worden volgens de wet. Zo mag je werkgever je niet ontslaan om een verkeerde reden. Zoals je seksuele geaardheid. Of zomaar vanwege een reorganisatie. Ook mag je niet ontslagen worden zonder een reden. Of wanneer je ziek bent of zwangerschapsverlof hebt.

Je werkgever moet zich bovendien altijd houden aan de opzegtermijn. Ook moet je werkgever de juiste ontslagvergunning hebben. Als je baas zich niet houdt aan de wet, dan kan er sprake zijn van onterecht ontslag. Een jurist kan je in zo’n situatie goed verder helpen.

advertentie
advertentie