Afbeelding
aangeboden door coatingvloer.nl

Waar moet je op letten bij een vloercoating?

17 mei 2021 om 14:03 Algemeen

Mogelijk heb je op het moment al een beton cire vloer liggen in je huis of bedrijfspand. Het zou kunnen dat dit er na een paar jaar niet meer echt mooi uitziet of zelfs beschadigd is, een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Je kunt er dan voor kiezen om een nieuwe vloer te laten plaatsen, bijvoorbeeld een gietvloer. Dit is tegenwoordig natuurlijk hartstikke trendy en populair. Daarnaast is het ook een optie om de betonvloer opnieuw te laten coaten. Dit kan gedaan worden met een vloercoating, wat een relatief goedkope manier is om weer lang te genieten van een mooie vloer. Bij het aanbrengen van een vloercoating op je beton cire vloer is het slim om te letten op de onderstaande factoren. 

Droogproces

Nadat de vloercoating aangebracht is door een vakman moet het natuurlijk een tijdje drogen. Dit is echt essentieel, dus het moet dan ook op een goede manier gedaan worden. Hiervoor zijn ideale omstandigheden en condities nodig. Zo is het met name van belang dat de luchtvochtigheid in de ruimte waar de coating gelegd is niet hoger is dan 80 procent. Het is overigens hoe dan ook belangrijk dat dit niet het geval is, aangezien een hoge luchtvochtigheid in huis voor allerlei problemen kan zorgen. Daarnaast is het voor het droogproces ook essentieel dat de kamer goed geventileerd wordt, wat je kunt doen door bijvoorbeeld de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. 

Hechting

Daarnaast moet je er zeker rekening mee houden dat de nieuwe vloercoating goed moet hechten op je huidige betonvloer. Om hiervoor te zorgen is het belangrijk dat de bestaande vloer volledig egaal is, terwijl het ook nog eens vrij van zowel stof als van vuil moet zijn. Je kunt hier zelf zeker een steentje aan bijdragen, dit hoeft dus niet alleen de verantwoordelijkheid van de vakman te zijn. Je moet er dus eigenlijk voor zorgen dat je huidige vloer zo goed mogelijk voorbereid is voor de vloercoating. Dit kun je doen door de vloer alvast egaal te maken, maar ook door het een grondige schoonmaakbeurt te geven. Hierdoor kan de nieuwe coating direct optimaal hechten. 

Afwerking

Is de nieuwe vloercoating aangebracht op je huidige betonvloer? De kans is groot dat het klusje dan nog niet geklaard is. In plaats daarvan zal het nog netjes afgewerkt moeten worden door de vakman. Hierdoor zal de vloer echt de uitstraling krijgen die jij graag wilt. Het is slim om hiervoor te werken met een primer, wat eigenlijk een extra coatinglaag is. Hierdoor zorg je er dus voor dat je vloer goed afgewerkt kan worden, terwijl dit ook nog eens gedaan kan worden met een kleur naar keuze. Dit hangt dus echt van je eigen smaak en voorkeuren af. 

Droogtijden

Als de vloercoating goed aangebracht is op je betonvloer dan heeft het dus even de tijd nodig om te drogen. Hoe je dat droogproces goed kunt doorstaan werd eerder al uitgelegd in dit artikel. Vaak zal dit ongeveer 1 hele dag duren, wat het geval is als er sprake is van ideale omstandigheden. Nadat deze 24 uur om zijn kun je al over de vloer lopen, maar je kunt er nog niet volop gebruik van maken. Helaas duurt het vaak ruim een week voordat je nieuwe betonvloer echt volledig uitgehard is. Het is echt belangrijk om deze droogtijden te respecteren. Maak je te vroeg gebruik van de nieuwe vloercoating? Er kunnen dan diverse problemen ontstaan. 

Controle

Nadat de vloercoating aangebracht is, is het belangrijk om het te controleren op oneffenheden. Eigenlijk moet je dit al doen voordat het afgewerkt wordt. Door dit te doen kunnen de kleine foutjes in je nieuwe vloer namelijk er nog uitgehaald worden als je geluk hebt. Natuurlijk zal niet alleen jij deze controle uitvoeren, ook de vakman die de coating voor je legt zal dit doen. Hoe sneller de oneffenheden gespot worden door jou of de expert, hoe groter de kans is dat het probleem nog opgelost kan worden. Met name in het beginstadium van het proces van het aanbrengen van de vloercoating kunnen de potentiële oneffenheden nog gladgestreken worden. Mogelijk kan dit later niet meer, waardoor je dus eindigt met een vloer die net niet helemaal perfect is. 

advertentie
advertentie