Gedragscoach Ingrid Bos met haar hond Chica. Een  relaxte hond die jouw maatje is, daar zijn haar trainingen op gericht.
Gedragscoach Ingrid Bos met haar hond Chica. Een relaxte hond die jouw maatje is, daar zijn haar trainingen op gericht. Foto: P Schakenbos

Maak van coronahond geen probleemhond

13 mei 2021 om 18:54 Algemeen

Door Pauline Schakenbos

Het aantal mensen dat een hond neemt, is in het afgelopen jaar enorm toegenomen. Door corona zijn we meer thuis. Zo’n huisdier is dan gezellig en het is beter mogelijk een hond regelmatig uit te laten en op te voeden. Maar dierenartsen en hondentrainers maken zich ongerust over onopgevoede honden, meer bijtincidenten en volle asiels.

Wageningen - Ingrid Bos is gedragstherapeut voor honden en weet hoe je gedragsproblemen kunt voorkomen.

Een probleem met de hond is vaak een kwestie van elkaar niet begrijpen. “Een hond is een teamwerker en heeft een duidelijke rol en taken nodig. De roedelleider zegt wat er moet gebeuren en hoe.”

“Ik kijk goed naar wat jij als baasje doet en hoe je hond daarop reageert. Een hond interpreteert jouw houding en gedrag soms anders dan jij het bedoelt en de hond geeft soms signalen die jij niet herkent. Dat kan problemen geven.”

Een hond wil het liefste samenwerken met een mens die leiding geeft en vertrouwen uitstraalt. Anders gaat hij zelf bedenken wat hij moet doen. De juiste houding en gewoontes van het baasje maken een groot verschil.

“Zo werken we er naartoe dat jij een relaxte hond krijgt die graag met jou meewerkt en echt je maatje is.”

Ook Ingrid is bang dat er meer honden met probleemgedrag zullen komen.

Neem dus je verantwoordelijkheid als hondeneigenaar.

Ingrid: “Laat bijvoorbeeld nooit een jong kind alleen met een hond. Hoe lief het dier ook is. Een jong kind heeft namelijk alleen een hogere rang als er een volwassene is om dit te bevestigen. Zodra de volwassene de kamer verlaat, mag het kind, in de ogen van de hond, ‘gecorrigeerd’ worden. En helaas komt zo’n correctie (happen) bij een mensenkind harder aan dan bij een soortgenoot. Dat risico moet je nooit willen lopen.”

En tips voor als we straks weer minder vaak thuis zijn? Begin nu al met de hond trainen alleen thuis te zijn. Bouw zoiets heel langzaam op. Eerst een paar seconden, dan een minuutje, en heel vaak herhalen voordat je het langer maakt. Zoek eventueel ook een hondenoppas of uitlaatservice. En waarom vraag je niet of je hond mee naar kantoor mag? Uit onderzoek blijkt dat een hond op kantoor geen nadeel hoeft te zijn. Het zorgt zelfs voor stressvermindering en betere productiviteit.

www.bikocoaching.nl

Voorkom problemen, weet wat een hond nodig heeft

Gratis kennismaken

Wie zijn hond beter wil begrijpen en zich wil laten coachen in goede omgang met zijn hond, kan zich aanmelden bij Bikocoaching.nl voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Daarin observeert Ingrid Bos meteen ook de interactie tussen baas en hond.

advertentie
advertentie