Afbeelding
Foto: Shutterstock
aangeboden door heuts.nl

Waar moet je rekening mee houden bij het kopen van een fietsendrager?

10 mei 2021 om 16:35 Algemeen

Bij het kopen van een fietsendrager, is het natuurlijk belangrijk dat je zeker weet dat je er eentje aanschaft die goed is. Hiervoor heb je kennis nodig. Als je nog geen idee hebt wat het verschil is tussen een slechte en goede fietsdrager, dan kan dit artikel je misschien verder helpen. Hier lees je namelijk waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een fietsendrager.


De voordelen van een fietsendrager

Vooral als je grote fietsen wilt vervoeren, is een fietsendrager erg handig. Kleine fietsen kunnen namelijk eenvoudig in de kofferbak worden meegenomen. Bij de grote fietsen is dat helaas minder makkelijk. Om je fietsen toch makkelijk en een veilig te vervoeren, moet je ze stevig aan je auto of bus kunnen bevestigen.

Waarom je een fietsendrager nodig hebt

Fietsen vervoeren, wanneer doe je dat? Op die vraag zijn verschillende antwoorden te bedenken. Het meest logische antwoord is omdat je je fiets nodig hebt op een andere plek. De plek waar je wilt fietsen, is te ver weg om ook echt naartoe te fietsen. Daarom neem je je fiets mee met de auto. Dit kan zijn als je wilt fietsen in het buitenland. Ook kan het zijn dat je nog veel meer spullen mee moet nemen dan alleen je fiets. Ook dan reis je met de auto en plaats je je fiets op een fietsdrager.

De verschillende soorten fietsendragers

Als het gaat om een fietsdrager, dan zijn er veel verschillende varianten beschikbaar. Welke variant het beste is voor jou, is afhankelijk van de manier van vervoeren en het aantal fietsen dat je wilt vervoeren. Veel moderne fietsdragers zijn inklapbaar of voorzien van een oprijgoot. Die varianten worden ook hieronder nog eens besproken.

Inklapbare variant

Als eerste bespreken we de inklapbare fietsendrager. Deze variant is erg compact, omdat hij dus inklapbaar is. Als je even geen fietsen hoeft te vervoeren, kun je de fietsdrager inklappen en opbergen in je auto. De inklapbare fietsendrager, bijvoorbeeld de Pro user diamant fietsendrager, wordt veel gebruikt door mensen die af en toe één of twee fietsen moeten vervoeren.

Met oprijgoot

Wanneer je veel fietsen tegelijkertijd wilt vervoeren of je een aantal fietsen op het dak van je auto wilt plaatsen, is een oprijgoot aan te raden. Hiermee kun je de fiets namelijk gemakkelijk op de plek zetten en monteren. Met een oprijgoot hoef je de fietsen niet meer te tillen en weet je zeker dat ze op de goede manier op hun plek gezet worden. Aan de onderkant van de oprijgoot zitten namelijk bandjes, waarmee je de wielen van de fiets stevig kunt vastzetten.

Op het dak

Een fietsendrager voor op het dak zie je vaak wanneer er achter de auto geen plek is. Dit komt vooral voor als mensen op vakantie gaan. Achter de auto zit een caravan, dus dan is het handiger om de fietsen op het dak te plaatsen. Hierbij is het aan te raden om een oprijgoot, omdat je de fietsen anders heel moeilijk op het dak kunt krijgen.

Achter de auto

De meeste fietsdragers kunnen achter de auto gemonteerd worden. Vaak zie je dat ze op de trekhaak geplaatst kunnen worden. Omdat dit een stuk lager is, heb je niet per se een oprijgoot nodig. Daarnaast zijn de fietsdragers voor op de trekhaak vaak uit en inklapbaar.

Waar je op moet letten

Bij het kopen van een fietsdrager, is het vooral belangrijk om te bepalen op welke manier je de fietsdrager wilt gebruiken. Hieronder staan een aantal punten om rekening mee te houden. 

De grootte

De grootte is vooral belangrijk als je veel fietsen wilt vervoeren. He is logisch dat een fietsdrager voor 4 fietsen groter is dan een variant waarmee je 1 fiets kunt vervoeren. Als je af en toe een fiets van A naar B moet vervoeren, heb je aan een kleine fietsdrager genoeg.

Inklapbaar

Of je een fietsdrager nodig hebt die inklapbaar is, is vooral afhankelijk van de opbergruimte die je hebt. Stel dat je geen fietsen hoeft te vervoeren, dan heb je de drager ook niet nodig. Als je genoeg ruimte hebt om de drager op te bergen, hoe je geen inklapbare fietsdrager te hebben. Anders is het aan te raden om te kijken naar een drager die inklapbaar is.

Oprijgoot

Heb je zware fietsen die je bijna niet kunt tillen? Kijk dan naar de fietsendragers met oprijgoot. Met een oprijgoot kun je de fietsen gemakkelijk op de drager zetten. Aan de onderkant zet je de fiets vast met bandjes die zorgen dat de fiets stevig blijft zitten.

Gebruiksgemak

Het allerbelangrijkste is toch wel het gebruiksgemak. Niets is vervelender dan urenlang bezig zijn om de fietsen vast te zetten. Probeer de fietsdrager daarom altijd eerst even uit, voordat je ook daadwerkelijk beslist of je de juiste hebt aangeschaft. Als je van plan bent om online een fietsdrager te bestellen, kun je hem niet van tevoren testen. Reviews zijn dan erg belangrijk. Op de website van Heuts worden heel veel verschillende fietsdragers aangeboden. Bij ieder product zijn meerdere reviews te lezen, zodat je precies kunt zien wat een goede fietsendrager voor jou is.

advertentie
advertentie