Afbeelding
Aangeboden door ROVC

Een certificaat in F-gassen behalen? Bekijk het opleidingsaanbod van ROVC

7 mei 2021 om 09:58 Algemeen

Heb je ambitie om een certificaat in F-gassen te behalen? Bij het ROVC bieden ze de cursussen F-gassen certificaat 1 en 2 aan. Met een certificaat in F-gassen ben je bevoegd om werkzaamheden uit te voeren aan koelsystemen. Dit kan als onderneming of als particulier. 

Let op: hierbij gelden strenge regels! 

Wat zijn F-gassen?

F-gassen zijn gassen die fluor (F) bevatten. F-gassen worden gebruikt in koudemiddelen voor koelinstallaties. Denk aan koelinstallaties als koelkasten, vriezers, airco’s en auto’s. De F-gassen spelen een rol in de koelkringloop. In het kort kan je de koelkringloop begrijpen als een systeem wat warmte onttrekt uit warme objecten en vervolgens deze warmte uitstoot. Zo onttrekt een koelkast warmte uit een pak melk en blaast deze de warmte in de vorm van warme lucht vervolgens aan de achterkant eruit. Het pak melk blijft koud en de koelkast kan (bijna) ingezet worden als verwarmingselement in je huis. Echter is het van belang dat deze kringloop onverstoord blijft. F-gassen staan bekend om het schadelijke karakter van het milieu. Als monteur, installateur of technicus moet je dus goed weten waar je mee bezig bent. 

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten certificaten: F-gassen certificaat 1 en F-gassen certificaat 2. In het kort mag je met certificaat 2 beperkte taken uitvoeren (koelinstallaties met een koudemiddelinhoud tot 3 kilogram) en met certificaat 1 alle taken (koelinstallaties met een koudemiddelinhoud groter dan 3 kilogram). Kijk voor een volledig overzicht op de site van het ROVC. 

Wat is de geldigheid van een F-gassen certificaat?

Aan het einde van de cursus leg je een STEK examen af. STEK is een erkende exameninstelling voor het behalen van je F-gassen certificaat. Na het afronden van de cursus is een persoonscertificaat (BRL 200) voor altijd geldig en een bedrijfscertificaat (BRL 100) moet elke 2 jaar opgefrist worden. 

advertentie
advertentie