Afbeelding
aangeboden door goudprijs.trade en zilverprijs.eu

Drie belangrijke verschillen tussen investeren in goud en zilver die je moet kennen

30 maart 2021 om 16:18 Algemeen

Wanneer de economie aan het tanken is en de inflatie hoog is, haasten de beleggers zich meestal naar goud. Zilver wordt daarentegen ook zeker gezien als een veilige investering, maar alsnog krijgt dit wel veel minder hype. Beide edelmetalen zijn door de geschiedenis heen gewild, dus ze zijn aantrekkelijk wanneer aandelen en valuta’s aan waarde verliezen. In augustus zorgden de zorgen omtrent de pandemie in combinatie met een verzwakkende Amerikaanse dollar ervoor dat de goudprijs voor het eerst in de geschiedenis omhoogschoot tot meer dan $ 2.000 per ounce. Zilver is ook gestegen. Voor het eerst sinds 2013 steeg de zilverprijs bovendien in augustus tot $ 28 per ounce, een stijging van maar liefst 140 procent ten opzichte van het dieptepunt in 2020. Beleggen in goud of zilver is op het moment dus best slim, al moet je dan wel rekening houden met de onderstaande verschillen.

Industrieel gebruik van zilver zorgt ervoor dat goud de beste keuze is

Goud- en zilverprijzen hebben de neiging om in dezelfde richting te bewegen, maar goud is een betere afdekking tegen een recessie. Meer dan de helft van de vraag naar zilver wordt namelijk gedreven door de talloze industriële toepassingen. Het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in elektronica, auto’s, zonnepanelen, medicijnen en fabricage, om maar een paar voorbeelden te noemen. Omdat zilver zo belangrijk is voor de industriële activiteit, stijgt en daalt de vraag naar zilver met de economie als geheel. Wanneer de productie aantrekt, zullen de zilverprijzen waarschijnlijk ook stijgen. Als het juist wat slechter gaat, valt zilver vaak. Goud stijgt meestal juist als de aandelen dalen. Van december 2007 tot mei 2009, een periode die ook wel bekend staat als de Grote Recessie, daalde de S&P 500 bijvoorbeeld met 37 procent, maar de goudprijs steeg juist met 24 procent.

Goud is duurder vanwege een kleiner aanbod

Goud kan echt onbetaalbaar zijn als je fysiek metaal wilt kopen. Hier kun je al achter komen door te kijken naar de goud-zilver verhouding. Over het algemeen zul je namelijk zien dat goud ongeveer 60 keer waardevoller is dan zilver. In maart 2020 was dit nog een stuk erger, destijds brak de goud-zilver ratio voor het eerst door de barrière van 120 goud tegen 1 zilver. Het 21e-eeuwse gemiddelde is desondanks wel ongeveer 60 tegen 1. Met andere woorden, goud is dus waardevoller, maar dit zorgt er ook voor dat het duurder is om te kopen. Zilver is juist een stuk goedkoper, het wordt immers niet voor niets het goud van de arme man genoemd. Het is overigens vele malen goedkoper dan goud omdat goud verreweg het zeldzamere edelmetaal is. Zo werd in 2019 bijvoorbeeld wereldwijd maar 3,300 ton goud gewonnen ten opzichte van 27,000 ton zilver.

Zilver is vluchtiger dan goud

In de goudprijs krijgen korte termijn fluctuaties veel aandacht, maar als je kijkt naar de lange termijn dan blijkt dat goud een relatief stabiele investering is. De volatiliteit op jaarbasis van goud was namelijk slechts een beetje hoger dan de volatiliteit op jaarbasis van de S&P 500 tussen 1989 en 2019. Bij zilver is dit juist een stuk erger, wat vooral te maken heeft met de kleien omvang van de markt ten opzichte van de goudmarkt. Hierdoor is zilver nou eenmaal vatbaarder voor wilde prijsschommelingen. Zilver mag dan wel veel meer gewonnen worden als goud, alsnog is de totale zilvermarkt slechts een fractie van de goudmarkt waard. Dit komt dus door dat grote verschil van de goud-zilver ratio. Daarnaast wordt ook nog eens meer dan 70 procent van de zilvervoorraad geproduceerd als bijproduct van de winning van andere metalen. Hierdoor reageert het zilveraanbod minder op de veranderingen in de vraag.

advertentie
advertentie