Nieuwe aanpak moet extra schulden voorkomen

Algemeen

Wageningen - Door mensen met schulden sneller te benaderen, kun je grotere problemen voorkomen. Daarom start de gemeente Wageningen in maart met een nieuw project ‘Vroeg Eropaf’. “Wij gaan mensen met schulden vragen of ze hulp of ondersteuning van ons nodig hebben”, zegt wethouder Leo Bosland. “Dat levert voor iedereen voordeel op. Mensen worden eerder geholpen, de schuld blijft lager en schuldeisers ontvangen meer.”

Sinds dit jaar is er een nieuwe wet die gemeenten verplicht om meldingen vanuit zorgverzekeraars, energie- en drinkwaterbedrijven en lokale woningverhuurders te gebruiken om mensen met schulden te benaderen. Hierbij is het doel om schulden zo veel mogelijk te voorkomen. Bosland is blij dat Wageningen gebruik kan maken van deze nieuwe aanpak. “In Amsterdam is een pilot succesvol gebleken. De gemiddelde schuld is daar terug gelopen van 42.000 naar 26.000 euro.”

In Wageningen hebben naar schatting een kleine 1.000 huishoudens schulden. Zij hebben gemiddeld 2 tot 30 schuldeisers en de schulden variëren van 5.000 tot 70.000 euro. “Het gaat dus niet om mensen die een maandje de huur of de verzekering niet hebben betaald, maar om mensen met structurele problemen”, aldus Bosland. “Met de nieuwe aanpak kunnen we hen benaderen en daarmee verdere ellende voorkomen.”

advertentie
advertentie