Alice Haak (links) en Mariska Stap: "Nee hoor, de naam 'kakschool' hoort niet meer bij ons. We zijn er voor iedereen!" (foto Jan Boer)
Alice Haak (links) en Mariska Stap: "Nee hoor, de naam 'kakschool' hoort niet meer bij ons. We zijn er voor iedereen!" (foto Jan Boer)

100 jaar Wageningse Schoolvereniging

23 februari 2021 om 22:09 Algemeen

Woensdag 24 februari, bestaat de G.J, van den Brinkschool samen met de Wageningse Schoolvereniging precies 100 jaar. Het jaar 2021 wordt, ondanks de corona-ellende, een feestjaar op de Gerrit Jan van den Brinkschool aan de Oude Eekmolenweg. G.J. van den Brink was een bestuurslid van het eerste uur. De school is een algemene basisschool, een ‘één-pitter’, met nu 248 leerlingen, zonder een bovenschoolse organisatie, die normaal gesproken meerdere scholen omvat. Bestuur, ouders, leerkrachten kennen korte lijnen.

Door Jan Boer

WAGENINGEN - De school is opgericht in 1921 door de Wageningse schoolvereniging en is gehuisvest in een oud, sfeervol pand bij het centrum van Wageningen. Alice Haak is directeur van de school: “Onze school startte 100 jaar geleden op de plek, waar nu het politiebureau gevestigd is. Onze school omvat momenteel tien groepen, waaronder zes homogene groepen, drie groepen kleuters en een groep voor hoogbegaafde leerlingen. Onze school kent een hoge betrokkenheid van de ouders en omdat de lijntjes superkort zijn, wordt elk kind goed gezien. Wij proberen maatwerk te leveren, waarbij we twee leerkrachtondersteuners hebben”. Mariska Stap is een leerkrachtondersteuner: “We willen kinderen preventief helpen, dus voordat een probleem verder uit kan groeien willen we erbij zijn”. Regelmatig klonk de roep ‘kakschool’ door voor de vd Brinkschool. Alice Haak zegt daarover: “In het verre verleden stond de school bekend om aan te sluiten op de hbs, omdat men toen weinig doorstroming zag. Maar nee, een ‘kakschool’ zijn wij absoluut niet meer. We zijn er voor iedereen. Neem bijvoorbeeld de financiële ouderbijdrage. Die is maximaal 97 euro per kind per jaar. Daar doen we echt alles van, daar komt niets mee bij. Voor de laagste inkomens is de bijdrage 17,50 euro per jaar”. In dit jubileumjaar worden er allerlei festiviteiten op touw gezet in en rond de school, ondanks de belemmeringen vanwege corona. Mariska Stap: “Helaas kunnen we geen reünie organiseren of een groot feest. Op 1 maart wordt het jubileumjaar officieel geopend. De burgemeester en de stadsdichter Ivanka komen dan voorbij. Alles is die dag te volgen via een livestream thuis voor de ouders en op school voor de leerlingen. Ook de leerlingenraad organiseert een feestdag en verder een dansvoorstelling, een podiumoptreden door leerkrachten, alles binnen de corona-mogelijkheden. Er komt een website voor oud-leerlingen, waardoor men met elkaar in contact kan komen. Ondanks de moeilijke tijd willen we er toch een feest van maken”. De jubileumcommissie bestaat naast de teamleden Sophie en Mariska uit de ouders Cindy, Sanne, Kevin en Jeroen, die druk zijn om in 2021 verschillende grote en kleine activiteiten te organiseren. De leerlingenraad met leerlingen uit de groepen 5 t/m 8 zijn zeer serieus met hun feestklus. Ze (Chiara, Daan, Roan, Petr, Kick, Seppe, Noor en Filemon) hebben een eigen budget van vijfhonderd euro gekregen, waarmee hun activiteiten gefinancierd zullen worden.

Herinneringen/foto’s naar mariska.stap@brinkschool.nl

advertentie
advertentie