Kees Holleman repareert deze week zijn laatste schoenen. (foto: Kees Stap)
Kees Holleman repareert deze week zijn laatste schoenen. (foto: Kees Stap)

Schoenmaker Kees stopt na 35 jaar

Algemeen

Door Kees Stap

Nog een paar zolen vervangen, nog één tas repareren, nog enkele klanten van de stomerij helpen. En dan vindt schoenmaker Kees Holleman het mooi geweest. Na 35 jaar sluit hij op 31 december de deuren van Schoen- en sleutelservice Holleman.

Wageningen – Het is een vreemd afscheid nu veel winkels in de Hoogstraat half december dicht moesten. Gelukkig mag Kees zijn klanten nog wel helpen met reparaties. “Zo komen er toch nog mensen binnen om afscheid te nemen. Een afscheidsreceptie zat er sowieso al niet in, maar ik had het toch wel heel jammer gevonden als ik niemand meer had kunnen spreken. Ook langs deze weg wil ik iedereen bedanken voor het vertrouwen van de afgelopen 35 jaar.”

Kees zit al 50 jaar in schoenmakersvak. Toen begon hij in Harderwijk bij zijn vader in de zaak, later kwam hij in dienst bij een bedrijf in Amersfoort. In 1985 begon het te kriebelen en begon hij zijn eigen zaak. “Ik had een tante in Wageningen. Mijn ouders waren daar op bezoek en zagen dit pand leeg staan waar voorheen drogisterij Leenarts zat. Ik wist meteen dat dit mijn plek ging worden. Een mooi pand in een stad met een mooie omgeving en een gemêleerd en gezellig publiek.”

Het bleek een schot in de roos, Kees voelde zich vanaf dag 1 thuis in de stad. “Al snel was mijn vrouw Jenneke ook verkocht. In 1988 zijn we verhuisd naar Wageningen, we waren een van de eerste bewoners van Noordwest. Toen de kinderen groter waren, draaide Jenneke ook mee in de zaak.” In al die jaren is Kees van het ambacht blijven houden. “Hoewel de schoenen niet meer te vergelijken zijn met toen, blijft het een mooi ambacht. Leren zolen zijn er niet meer, maar ook aan sneakers valt het nodige te repareren. Die leren schooltassen van vroeger zie je haast niet meer, nu repareer ik meer rugzakken.”

Hoewel hij tot de laatste dag nog veel plezier heeft in het werk, vindt Kees het nu toch tijd om te stoppen. “Hoewel het eigenlijk moet van mijn vrouw”, lacht hij. “Zij wil graag samen leuke dingen doen. Maar ik sta er volledig achter hoor. In januari word ik 65, het is mooi geweest. Als het weer kan en mag, gaan we er graag met de caravan op uit. En tot die tijd vermaak ik me ook vast wel. Het huis moet nog geschilderd worden, de garage moet opgeruimd en we krijgen meer tijd om te genieten van de kleinkinderen.”

Kees is blij dat hij opvolgers heeft. Hans Heine en Emma Schoten in januari gaan beginnen met hun schoenmakerij op deze plek. “Het is een jong enthousiast stel dat al in het vak zit. Het geeft mij voldoening dat zij de zaak onder hun eigen naam en op hun eigen manier gaan voortzetten. Het is ook mooi voor het centrum dat het pand niet leeg komt te staan.”

“Mooi voor het centrum dat er jonge opvolgers zijn”

advertentie
advertentie