Afbeelding
aangeboden door sportbh.nl en thebagstore.nl

Hou je van hardlopen? Wees dan lief voor je borsten!

17 december 2020 om 08:20 Algemeen

Hardlopen is gezond. Maar niet perse voor je borsten. Omdat de maand oktober de maand is waarin je borsten en borstkanker centraal staan, moet je weten wat hardlopen met je doet en hoe je je borsten daarbij kunt ontzien. 

Lief zijn voor je borsten, hoe doe je dat? Feit is helaas dat 1 op de 7 vrouwen borstkanker krijgt en een deel hiervan onder de 50 jaar is. Maar borstkanker niet het enige dat je borsten kunnen overkomen. Er zijn ook veel goedaardige aandoeningen die vervelende borstklachten kunnen geven. Zoals Mastopathie; een verzamelnaam voor goedaardige klachten waarbij de borsten gespannen en gezwollen aanvoelen en daarnaast erg pijnlijk zijn. Of Fibroadenoom, een goedaardige zwelling die ontstaat uit het bind- en klierweefsel van de borst. Maar ook cystes kunnen voorkomen, een Lipoom (knobbeltje van vet) of een Papilloom (een goedaardige zwelling). 

Het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak is van aandoeningen aan je borsten. Wel kan in de meeste gevallen (zeker bij mastopathie) de pijn worden weggenomen door een steunende beha (zonder beugels) te dragen, ook bij kleine borsten. Een ander feit is dat het dragen van een goed passende bh gezond voor je is. 

Hardlopen en je borsten

Om te weten dat hardlopen voor je borsten belastend is, moet je eerst weten dat je borsten bestaan uit vet- en bindweefsel, vocht en klieren. Dit betekent dat er geen spierweefsel in je borsten zit die bewegingen, zoals bij hardlopen, kunnen opvangen. Daarnaast zitten je borsten alleen maar vast aan je borstwand. Dit maakt ze nog eens extra gevoelig voor bewegingen. In je dagelijkse activiteiten, maar je raadt het al, zeker bij een sporten als hardlopen, paardrijden of touwtje springen. 

 Door het dragen van een sport bh ondersteun je je borsten en bescherm je ze tegen de schokken. Te veel schokken kunnen namelijk op langere termijn zelfs tot schade aan het weefsel leiden. Dit geldt overigens niet alleen voor grotere maar ook voor kleine en zeker voor jonge borsten in de puberteit. Een sport bh hoort dus in je sporttas, je altijd je portemonnee in je handtas doet. 

Extra goed beschermen

Met hardlopen mag je trouwens best nog een stapje verder gaan. Zoals met een shock absorber

De Shock Absorber Ultimate Run sport bh is namelijk specifiek ontworpen voor hardloopsters. Deze bh vermindert het bounce-effect tot maar liefst 78%. Daarnaast gaat het zachte, naadloze binnenwerk wrijving en schuurplekken tegen. Naast hardlopen is deze bh ook uitermate geschikt voor sporten als paardrijden.

Nog wat feitjes

Wist je dat zo’n driekwart van de vrouwen een verkeerde maat bh draagt? En dat zo’n verkeerde maat dragen heel ongezond voor je borsten is. Je borsten bij elke nieuwe bh (laten) opmeten is dus geen overbodige luxe. Een te kleine bh geeft ook echt geen push-up effect maar brengt wel schade aan, aan je borstweefsel. 

advertentie
advertentie