Minima krijgen geld terug vanwege hogere Vitensrekening

Algemeen

WAGENINGEN - Minima die bij de gemeente Wageningen bekend zijn, krijgen tussen donderdag 10 december en maandag 14 december automatisch 56,33 euro op hun rekening gestort. Hiermee wordt de hogere rekening van Vitens, net als vorig jaar, gecompenseerd. Minima die in deze periode dit bedrag niet hebben ontvangen, kunnen de compensatie zelf aanvragen als ze ervoor in aanmerking willen komen.

Vanaf woensdag 16 december zijn bij de balie op het stadhuis aanvraagformulieren op te halen. Kijk op www.wageningen.nl voor de openingstijden, ook rondom de feestdagen. De ingevulde formulieren moeten uiterlijk vrijdag 15 januari weer worden ingeleverd op het stadhuis.

Inwoners met een inkomen tot 130 procent van de toepasselijke bijstandsnorm worden gecompenseerd. Inwoners die de compensatie al ontvangen hebben, kunnen deze niet nog een keer aanvragen. Inwoners die geen factuur van Vitens hebben ontvangen, worden niet gecompenseerd. Ook bedrijven en studenten met studiefinanciering of -lening worden niet gecompenseerd.

In 2019 is Vitens gestart met de doorrekening van een gemeentelijke belasting aan inwoners en bedrijven: de precariobelasting. Dit is de belasting van de gemeente op kabels en leidingen in gemeentegrond. Vorig jaar heeft de gemeenteraad besloten om inwoners met een minimum-inkomen hiervoor volledig te compenseren.